Икономистът Никола Филипов, члeн нa yпpaвитeлния cъвeт нa Eĸcпepтeн ĸлyб

...
Икономистът Никола Филипов, члeн нa yпpaвитeлния cъвeт нa Eĸcпepтeн ĸлyб
Коментари Харесай

Никола Филипов: Бизнесът се нуждае от летен туристически сезон, за да се възстанови

Икономистът Никола Филипов, члeн нa yпpaвитeлния cъвeт нa Eĸcпepтeн ĸлyб зa иĸoнoмиĸa и пoлитиĸa (EKИΠ), показа в предаването " Плюс минус " по Нова ТВ, че Бъгария има потребност от летен туристически сезон, с цел да се възвърне стопанската система ни.
Според него ограниченията на държавното управление са навременни, само че резултатът им в туризма ще бъде нулев. " Добрата вест е, че ръководещите се вслушаха в бизнеса. Тази мярка е остаряла, тя е въведена още 2008 година в Германия. В България, в сегашната й форма, ще успее да избави междинния бизнес ", изяснява икономистът. " Със сигурност мярката " 60 на 40 " няма да има подобен необятен резултат, какъвто чакат ръководещите.
При хотелиерството и ресторантьорството резултатът ще е нулев, тъй като все още те нямат доходи и заделен капитал. При тях към този момент настава банкрут. Когато нямаш доходи, не можеш да плащаш и 40%. За тях би трябвало да се измисли някаква друга мярка ", по този начин разяснява той подхванатите ограничения за бизнеса. Казва, че следва задлъжняване на доста стопански системи поради рецесията.

Допълва, че е добре това, че Западна Европа се готви за разхлабване на ограниченията. " Трябва да знаем, че тази рецесия е невиждана в човешката история. Тя не е основана от някакви пазарни фактори. Тук приказваме за държавно основаване на рецесия, като не разрешават на хората да използват, пътуват. Със сигурност стъпките за освобождение от рецесията би трябвало да бъдат поетапни. Тук обаче има доста внимателен баланс сред здравния и икономическия аспект.

Според мен би трябвало да гледаме немския модел, те стартират да разхлабват ограниченията поетапно. Изключително значимо за бизнеса в България е да бъде изработен летен туристически сезон. До тогава всички ограниченията би трябвало да са отпаднали, с цел да може хората да пътуват свободно, да харчат пари, което да ни върне по пътя на икономическия напредък.

До другия месец месец има доста време, когато действително стартира туристическия сезон. Очаквам първите две тримесечия да отчетем спад в Брутният вътрешен продукт, само че по-късно да усетим леко възобновяване ", по този начин приключва коментара си.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР