Икономистът Георги Ангелов публикува анализ в своя профил в социалната

...
Икономистът Георги Ангелов публикува анализ в своя профил в социалната
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Полезно ще бъде българите да спрат да вярват на руските тролове

Икономистът Георги Ангелов разгласява разбор в своя профил в обществената мрежа Фейсбук. В него той разяснява данните, които разгласява Държавната комисия по стоковите тържища и борсите . Според него те постоянно нямат връзка с пазарната действителност. 

Публикуваме разбора на Георги Ангелов без редакторска интервенция:

„ Не знам дали сте забелязвали, само че съвсем всекидневно се цитират данни за цените на едро от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. Странното в тези данни е, че те постоянно нямат особена връзка с пазарната действителност.

Ето, да вземем за пример, през днешния ден гледаме в бюлетина на комисията цена на олио на едро от 3.72 лева Обаче, ние знаем, че интернационалната цена на олиото на едро е към 1 $ на литър. Т.е. интернационалната цена е към два пъти по-ниска от родната цена на едро. Парадокс.

Не единствено това, само че сега в някои магазини като Т-Маркет олио се продава за 2.79 лева (вярно, на промоция, само че все пак). Цената на дребно е по-ниска от цената на едро, което е също абсурд.

Така че „ цените на едро “, оповестени от Комисията по стоковите тържища не са изключително представителни за пазара в България. По-внимателно с тяхното цитиране и прилагане като някакакъв репер.

А другояче, цената на олиото беше изкуствено вдигната предходната пролет със клюки за недостиг на олио и изкуствено основана суматоха. Отне прекалено много време, с цел да стартира усмиряване на пазара на олио и неговата цена да се върне в някакви естествени рамки. Това напълно справедливо е обект на интерес от антимонополните органи, тъй като очевидно има някакви проблеми, които забавят пазарните сигнали. Друг е въпросът, че досега няма никакъв резултат от тези инспекции.

Слуховете за недостиг на олио предходната година бяха драговолно популяризирани от съветските тролове във Facebook, които пробутваха и всевъзможни други фантасмагории – да вземем за пример, че Европа ще остане без пържени картофи поради липса на олио или че Европа ще загине от мраз през зимата и така нататък Това не е просто агитация, само че и пазарна операция – тъй че регулативните органи би трябвало да проверяват тези проведени групи от тролове и техните ръководители и да им наложат съответните тежки санкции и наказания.

Научен от комунизма, че всяка рецесия води до недостиг, българинът елементарно има вяра в клюки за недостиг на някакви хранителни артикули. Това е неприятно. Но положителното е, че българинът се лъже единствено един път – един път можеш да го излъжеш, че ще има недостиг на олио, само че след това в никакъв случай повече няма да ти повярва. Това е потребно, демонстрира, че хората не повтарят същата неточност. Още по-полезно ще бъде в случай че изобщо спрат да имат вяра на глупотевините на съветските тролове. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР