Икономистът доц. д-р Григор Сарийски бе категоричен в специално интервю

...
Икономистът доц. д-р Григор Сарийски бе категоричен в специално интервю
Коментари Харесай

Григор Сарийски пред Искра.бг: Няма опасност нито за финансовата стабилност на държавата, нито за Валутния борд

Икономистът доцент доктор Григор Сарийски бе безапелационен в особено изявление за Искра.бг , че данните за положението на държавния бюджет за момента не демонстрират действителна заплаха нито за финансовата непоклатимост, нито за Валутния ръб , нито за курса „ лев-евро “. И изясни за какво:

„ Водещият индикатор за фискалната непоклатимост е нормата на задлъжнялост, т. е. съотношението сред държавния и държавно-гарантирания дълг към Брутния вътрешен артикул. Известно е, че по този индикатор България се класира на едно от първите места в Европейски Съюз, защото при приблизително 95% за Европейски Съюз, ние резервираме нашия дълг под ¼ от Брутният вътрешен продукт, като освен това поддържаме индикатора от много време релативно постоянен. “

Сарийски акцентира, че с цел да се приказва за дестабилизиране на финансите в страната, би трябвало да е налице нарастване на упоменатия индикатор , а сега сходна обстановка няма.

Що се отнася до стабилността на Валутния ръб , може да се каже че тя зависи на първо място от неговото покритие . В момента този индикатор, измерващ съотношението сред активите на ръководство „ Емисионно “ и обезпечаваните с тях пари в обращение (т. е. парите в брой, плюс запасите на комерсиалните банки в БНБ) е съвсем веднъж и половина . Затова:

„ Лично аз не виждам заплаха за борда, най-малко към сегашния миг. Тук би трябвало да се направи спогодба, че приказваме за положението към днешна дата. Бъдещата непоклатимост зависи от утрешните политически решения. Ниската задлъжнялост може елементарно да се усили и тъкмо това бе подтекстът на изтеклия отчет на министъра на финансите. Според мен главният претекст за написването на този отчет е по-скоро да сигнализира членовете на Министерския съвет, че както са я подкарали, няма да ни изведат на добър край. Докладът е къс и няма доста обяснения, само че мненията на министър Велкова бяха задоволителни. Нейната съществена теза бе, че възходящият размер на разноските ще докара до съществени усложнения при поддържането на уравновесен бюджет. “

Според икономиста повода за огромният размер на разноските е неналичието на дискреция и това е въпрос, който доста анализатори артикулират още от ден първи на оповестяването на пакета от фискални тласъци. Сарийски е на мнение, че „ когато се пробвате да помогнете на всички, на процедура не помагате на никого, даже в противен случай – най-големите вреди се понасят точно от тези които имат най-голяма потребност от помощ. “ Експертът акцентира още, че съгласно него “именно това е подтекстът на посланието на министър Велкова – че с продължаването на политиката на подкрепяне „ на калпак “, ще реализираме единствено още по-силно утежняване на сегашните релативно положителни индикатори на финансовата система “.

Григор Сарийски даде образец с енергийните помощи , предоставени под формата на ценови тавани , чиито дизайн насочва множеството от тях към предприятията които нямат особена потребност от подкрепяне.

„ Каква е логиката да налагате уеднаквен предел на подкрепяне както за дребния магазин и туристическата организация, изнемогващи поради наложените ограничавания по този начин и на банковия бранш, чиято облага през предходната година се усили с 600 милиона лв., достигайки 2.2 милиарда лева?! “

Икономистът е безапелационен, че държавните помощи за бизнеса изрично би трябвало да бъдат спрени в настоящия си тип и че такава стъпка е към този момент закъсняла.

„ Все отново едно положително решение, въпреки и закъсняло, е по-добро от неналичието на такова. Стимулите наложително би трябвало да се прекратят и да бъдат пуснати едвам когато се планува някаква форма на дискреция. Ако зависеше от мен, аз бих заложил съответното условие в Закона за обществените финанси, че нито една стратегия с фискални тласъци не може да бъде прокарвана в случай че в нея не е очакван механизъм за автоматизирано ориентиране към тези предприятия и семейства, които имат най-голяма потребност от тях “, уточни още той

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР