Икономист от университета в Охайо опровергава мита, че блондинките са

...
Икономист от университета в Охайо опровергава мита, че блондинките са
Коментари Харесай

Икономист разбива мита за глупавите блондинки

Икономист от университета в Охайо опровергава мита, че русокоските са по-глупави от другите дами, написа списание Economic Bulletin.

За да доближи до извода, икономистът е анализирал статистика за сполучливите дами през последните 50 години.

„ Всички психически и обществени изследвания през последните години демонстрират, че стандартите въздействат мощно на процеса на привличане на нови чиновници, покачванията на старите чиновници и други обществени процеси. Нашето проучване потвърждава, че русокоските не би трябвало да бъдат дискриминирани като по-глупави “, разяснява Джей Загорски от университета в Кълъмбъс, Охайо.

В разбора Загорски употребявал данни за IQ, житейските достижения и други социо-икономически параметри от допитване от 1979 година в САЩ измежду няколко хиляди американци, родени в края на 1950-те и началото на 1960-те години. Шест години по-късно, социолозите събрали още веднъж данните, като отчели цвета на косата и кожата на участниците в опита. Загорски се заел да направи справедлива оценка дали в последна сметка русокоските са по-глупави от брюнетките като цяло.

Резултатите се оказали много непредвидени – междинният коефициент на просветеност при русокоските бил 103,2 пункта – най-високият резултат за всички категории жении. Разликата с кестенявите била незначителна – 102,7, дамите с рижи коси имали 101,2 пункта, а чернокосите - 100,5. Освен това се оказало, че статистически е по-голям шансът русокоска да има IQ над 150.

Изводът на Загорски: русокоските по никакъв начин не са по-глупави и даже постоянно превъзхождат дамите с различен цвят на косата. Подобна е ситуацията и при мъжете-блондини – по просветеност те не се разграничават статистически значимо от останалите.

Любопитна детайлност е, че русите мъже били доста по-малко от русокоските – евентуално поради обстоятелството, че доста от дамите посочвали цвета, в който са боядисали косите си, а не естествения.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР