Икономиката на Великобритания ще се свие с 8% тази година

...
Икономиката на Великобритания ще се свие с 8% тази година
Коментари Харесай

Прогноза: Икономиката на Великобритания ще се свие с 8% през 2020 година

Икономиката на Англия ще се свие с 8% тази година и е малко евентуално да се възвърне от вредите, нанесени от коронакризата до 2023 година. Това предвижда водещ стопански анализатор, написа The Guardian.

След като формалните данни демонстрират, че стопанската система на Англия се е свила с рекордните 20,4% през април - което слага страната по пътя на най-лошата криза за повече от три века - EY Item Club изготви първия си промеждутъчен отчет сред двете тримесечни актуализации, с цел да отрази влошаващото се положение на стопанската система на Острова.

Марк Грегъри, който е основен икономист на EY във Англия, сподели: " Това е несъмнено предизвикателна среда за бизнеса и прогнозирането е извънредно мъчно. Направихме някои обилни корекции в упованията си за Брутният вътрешен продукт спрямо данните, които ни споделиха единствено преди шест седмици. "
 Икономиката на Англия се срина с 20%
Икономиката на Англия се срина с 20%

Спрямо февруари, през април тя е с 25% по-малка

Още през април групата икономисти, която е единствената неправителствена организация за прогнозиране, употребяваща модела на Министерството на финансите, предвижда спад на производството с 6,8% за 2020 година, само че след това повиши тази цифра до 8%. Групата също по този начин усили прогнозата си за размера на свиването, предстоящо през второто тримесечие на тази година, от 13% на 15%.

Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) предвижда, че стопанската система на Англия ще се свие с повече от която и да е друга развита страна, защото предприятията се борят да се възстановят от пандемията. Според изчисленията Брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 11,5% през 2020 година, или 14%, в случай че избухнат нови огнища на болестта и се наложи наново блокиране.

Все още не се чака стопанската система на Обединеното кралство да се върне към размера си от края на 2019 година. Това може би ще се случи след началото на 2023 година, предизвестява отчетът.

Докладът на EY също по този начин сигнализира, че потребителските разноски могат да спаднат с цели 17% през второто тримесечие и с 8,7% през годината като цяло, преди да се възстановят през 2021 година. Ключово изискване обаче е безработицата. А рецесията на работните места провокира съпоставения с краха на въгледобивната индустрия през 80-те години.

" Много хора са изгубили работата си макар ограниченията за поддръжка на държавното управление ", споделя Хауърд Арчър, основен стопански консултант на групата. " Това неизбежно ще има някакъв ограничителен резултат върху възобновяване на стопанската система. "

EY Item Club също по този начин предвижда, че общите вложения в страната ще намалеят с 13,7% през 2020 година.
 Експерти: Англия би трябвало да вкара базов приход от £5000 за справяне с рецесията
Експерти: Англия би трябвало да вкара базов приход от £5000 за справяне с рецесията

Пълвоначално Лондон би трябвало да обезпечи траншове в размер на £2500 под формата на финансова поддръжка, считат от Royal Society for Arts

Според Фондацията за обществен пазар в страната (SMF) министрите би трябвало да предизвикват пенсионните фондове на Англия да се слеят във " суперфондове ", които могат да влагат огромни суми в дълготрайни планове, като да вземем за пример създаване на пътища и информационни мрежи. В Австралия и Канада сходни фондове сполучливо са осъществили огромни инфраструктурни вложения, прибавя организацията.

Ричард Хайд - старши откривател в SMF - разяснява: " Най-добрият метод за поддръжка на инфраструктурата, от която страната незабавно се нуждае, е да употребява по-добре милиардите паунди, държани в пенсионните фондове, които биха могли да бъдат вложени печелившо в подкрепяне на Англия по пътя й към зелено възобновяване. "
 Китай съживява растежа с $600 милиарда в инфраструктурни планове
Китай съживява растежа с $600 милиарда в инфраструктурни планове

Втората международна стопанска система ползва същата тактика за възобновяване, както след световната финансова криза
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР