Икономиката на Украйна вероятно ще се свие с потресаващите 45.1%

...
Икономиката на Украйна вероятно ще се свие с потресаващите 45.1%
Коментари Харесай

Прогноза на Световната банка: БВП на Русия през 2022 г. ще спадне с 11.2%

Икономиката на Украйна евентуално ще се свие с потресаващите 45.1% тази година, защото съветската инвазия съвсем спря бизнеса, понижи износа и унищожи индустриалния потенциал, съобщи Световната банка в неделя в нова оценка на икономическите последствия от войната.

Регионът на Световната банка за Източна Европа, включващ Украйна, Беларус и Молдова, се чака да покаже стесняване на Брутният вътрешен продукт от 30.7% тази година, заради разтърсвания от войната и нарушение на търговията.

За Украйна, отчетът на Световната банка пресмята, че над половината от предприятията в страната са затворени, до момента в който други към момента са отворени, само че работят много под нормаления си потенциал. Затварянето на черноморското мореплаване от Украйна прекъсна към 90% от износа на зърно за страната и половината от общия й експорт, написа Дневник.

Продължаването на войната евентуално ще принуди Световната банка да преразгледа своите прогнози и да планува още по-голям спад на Брутният вътрешен продукт. В най-лошия сюжет се позволява спомагателен спад от три процентни пункта в еврозоната през 2022 година, " отразяващ въздействието на шокове в цените на суровините от ескалацията на войната. Това от своя страна провокира спомагателни наказания и понижава съветския експорт за еврозоната.

Световната банка и Международният валутен фонд ще проведат след седмица взаимната си пролетна среща и на нея се чака двете интернационалните институции да разгласят още помощ за Украйна и най-засегнатите от войната страни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР