Икономиката на Турция ще нарасне с 9% тази година, подкрепена

...
Икономиката на Турция ще нарасне с 9% тази година, подкрепена
Коментари Харесай

ЕБВР: БВП на Турция ще нарасне с 9% тази година, но има риск от намаляването на лихвите



Икономиката на Турция ще нарасне с 9% тази година, подкрепена от съживяването на износа и туризма, само че " смущаващият " политически метод на централната банка на страна и високата инфлация към момента могат да навредят на възобновяване, разгласи Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), съобщи Ройтерс.

В оповестен в четвъртък отчет Европейска банка за възстановяване и развитие също по този начин съобщи, че чака стопанската система на Турция да се откри покрай евентуалното си равнище на напредък от 3,5% през идната година с помощта на износа, само че банката добави, че покачващите се енергийни цени и преждевременното понижаване на лихвите крият опасности.

През юни Европейска банка за възстановяване и развитие предвижда, че стопанската система на Турция ще нарасне с 5,5% през 2021 година, само че в този момент увеличи оценката си на фона на мощното вътрешно търсене и експорт и повторното отваряне на основния туристически бранш с оглед отслабващата коронавирусна пандемия.

Предупреждението на Европейска банка за възстановяване и развитие по отношение на лихвената политика е реалност, откакто Турската централна банка понижи главния си лихвен % с 300 базисни пункта от септември насам макар високата инфлация, което изнервя вложителите и докара до рекордно обезценяване на турската лира.

 Турска централна банка

През октомври годишната инфлация в страната се увеличи до 19,9%, оставяйки по този метод действителните лихви надълбоко в негативна територия (лихва, която е доста по-ниска от инфлацията).

Централната банка на Турция обаче твърди, че инфлацията е краткотрайна и алармира за ново, въпреки и по-малко нападателно разхлабване (понижаване) на лихвите до края на годината. През предходната седмица централната банка уточни, че постигането на остатък по настоящата сметка на страната ще облекчи натиска върху локалната валута.

От Европейска банка за възстановяване и развитие обаче показаха, че всяко по-нататъшно внезапно обезценяване на лирата може да навреди на способността на Турция да обслужва заплащанията си по външния дълг.

Според Европейска банка за възстановяване и развитие новият фокус на централната банка върху настоящата сметка е изпратил " объркващо обръщение ", което допуска, че паричната и лихвена политика ще бъде " релативно разхлабена в бъдеще ". " Това може да докара до по-нататъшно на лихвите тази година и до още по-слаба лира, което явно съставлява риск ".

Отрицателните действителни лихви от близо 4% не са устойчиви поради зависимостта на Турция от непознат капитал, разясняват от Европейската банк за възобновяване и развиване и предизвестяват, че при стопанска система, която е мощно подвластна от непознат капитал и е известна с много непредвидима политическа среда, има риск вложители да изтеглят капитала си при първа опция, в случай че видят, че нещата се утежнява.

Турската лира поевтиня с повече от 20% по отношение на щатския дола през тази година, като повече от половината загуби бяха факт от септември насам.

Според анализатори общественият напън на президента Реджеп Ердоган за парични тласъци е повлиял на политическите решения и е уязвил доверието в централната банка на страната.
Графика $ / турска лира
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР