Икономиката на страната към края на 2022 г. не изглежда

...
Икономиката на страната към края на 2022 г. не изглежда
Коментари Харесай

Мика Зайкова: 2023 г. ще е трудна, вървим към рецесия

Икономиката на страната към края на 2022 година не наподобява зле - покачва се износът, покачва се вносът, в рамките сме на 3% недостиг и това на пръв взор наподобява добре. Излязоха данните от Национален статистически институт, че инфлацията е 16,9%. Обаче тези на пръв взор положителни числа не трябва да ни радват, тъй като това, което ще ни се случи през 2023 година, е диаметрално противоположно.
Първо подобен експорт за България повече няма да ни се случи, тъй като ние основно изнасяме горива, масла и други сходни атрибути от минерален темперамент, само че нашата единствена рафинерия " Лукойл " работи с съветски нефт на дерогация. Имаме опция да употребяваме съветски нефт още две години, само че имаме възбрана да изнасяме този нефт, да изнасяме неговите артикули в Европейски Съюз, в Г7 и Съединени американски щати. Това значи, че износът внезапно ще падне.

Това, което успявахме да внасяме, с цел да произвеждаме артикули, които могат да бъдат продадени на открито, да вземем за пример това, което нашите военни фабрики създават, към този момент ще ни бъде мъчно да го произведем, по простата причина, че то се базира на първични материали от импорт - желязо, литий и други редки метали, които мъчно ще получаваме, тъй като нашият търговски сътрудник за тези първични материали е Русия, а с Русия към този момент имаме негативен търговски баланс.

Това съобщи в изявление пред БГНЕС икономистът Мика Зайкова.

Тя уточни, че в случай че в България не ни чака криза, то ни чака застой.

 istock istock

" При всички случаи вървим с бързи стъпки към криза и към нещо, което е по-страшно от криза, тъй като от страните в Еврозоната, които имат двойно по-ниска инфлация, ние имаме висока инфлация. Тя няма да намалее, може да забави своя ритъм, само че ще продължава да пораства, тъй като ние сме страна с отворена стопанска система и страдаме от импорт на първични материали и от експорт на артикули с висока добавена стойност, тъй като имаме доста скромни или никакви финансови разноски за развиването на техниката и технологията на компаниите, която би могла да създаде артикули или услуги от нов вид - с висока добавена стойност ", акцентира тя.

Икономист: Доходите порастват и гонят инфлацията, само че това е изкуствено

По думите й в случай че не успеем да запазим нашата енергетика - " не изправим ПВУ и станем от страна експортьор на сила в страна вносител на сила, тогава нещата напълно ще се усложнят ", безапелационна е тя.

" Ако 2022г. е особена година, 2023 година ще бъде извънредно сложна. Инфлацията се качва и цените се качват, тъй като не става въпрос за въздействие върху чисто стопански процеси - това, което се пробват да вършат Централните банки, а в България става въпрос за далавера. Ако не беше тази далавера нашите цени щяха да бъдат по-ниски от тези в Румъния, Италия, Испания и Гърция на най-потребяваните артикули ", безапелационна е Зайкова.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР