Икономиката на Русия ще се свие само с 2,9 на

...
Икономиката на Русия ще се свие само с 2,9 на
Коментари Харесай

Руското министерство на финансите: Икономиката на страната ще се се свие само с 2,9 на сто

Икономиката на Русия ще се свие единствено с 2,9 на 100 през 2022 година на годишна база, а не както предвидиха доста специалисти преди няколко месеца с повече от 10 на 100. Тезата е на съветското министерство на финансите, което в сряда оповести, че рецесията през септември на годишна основа е била 5 на 100.

Властите признават, че нашествието в Украйна и последвалите я наказания от страна на Запада основават проблеми, само че в същото време бият оглушително тъпана, че всички опити за " съсипването " на съветската стопанска система са се провалили.

Без подозрение формалната статистика не би могла да си разреши да каже нещо друго. Доколко това е покрай истината, е напълно различен въпрос.

Според самостоятелни специалисти, представени от Ройтерс, нашествието в Украйна, последвалите я наказания и частичната готовност са напът да разбият на пух и прахуляк бюджетните прогнози на държавното управление и да пресушат финансовите запаси на Москва до най-ниското им равнище от години.

Ако това се окаже даже и отчасти правилно, то ще окаже голям напън върху президента Владимир Путин, чийто четвърти мандат изтича през 2024 година, и ще го накара да работи вабанк - и в стопанската система, и в политиката, и във войната.

" Макроикономическата прогноза, върху която се базира всеки бюджет, е изчислявана преди началото на войната ", прецизира самостоятелният анализатор Александра Суслина. " Тя не взема поради наложените в това време наказания и затова не отразява действителността ".

Москва към този момент е подготвена с бюджета за 2023 година, а той би трябвало да регистрира голямата цена на свикването под знамената на 300 000 резервисти, на анексирането на четири украински района, както и на непрекъснато разширяващите се западни наказания.

Макар и, най-малко публично, съветската стопанска система да продължава се държи добре и да устоява на външния напън, анализаторите, само че не и формалните представители на съветската власт, към този момент виждат признаци на пропукване. Според прогнозите на Кремъл съветският Брутният вътрешен продукт през 2023 година ще спадне със скромните 0,8 на 100. Анализатори, интервюирани от Ройтерс, считат, че спадът ще бъде минимум 2,5 на 100, до момента в който съгласно Световната банка свиването ще е доста и ще доближи 3,6 %.

Или както се споделя - всеки счита, както му е преференциално. 

Някои неща обаче не могат да останат скрити. Финансовото министерство с отвращение признава, че бюджетният недостиг през идната година съвсем ще се удвои до 3 трилиона рубли или 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт. И евентуално се пробва да прикрие огромна част от истината, защото съгласно анализатори на държавната банка ВТБ дефицитът ще скочи до 4-4,5 трилиона рубли.

Москва залага за следващата година доходи от експорт на енергоносители на стойност 9 трилиона рубли или към една трета от всички доходи в бюджета, което съгласно анализаторите е прекомерно оптимистично, като се има поради, че глобите върху съветските изкопаеми горива занапред ще се уголемяват и задълбочават.

Според западен финансов анализатор съветското финансово министерство лъже единствено себе си, като предвижда енергийни доходи съвсем без смяна по отношение на миналата година и рандеман на нефт съвсем без спад.

А действителността е, че с ограничението на стопански връзки сред Европа и Русия и налагането на отчасти на този стадий петролно ембарго Москва губи към 55 на 100 от износа си на нефт или над 80 милиона тона годишно. Същевременно износът на природен газ от " Газпром " към Европа към този момент понижа за интервала януари-октомври с цели 43 на 100 по отношение на същия интервал на предходната година. И ще продължи да спада, в случай че обстановката не се промени трагично в ущърб на Кремъл.

Финансовото министерство обаче продължава с оптимистичния звук и предвижда, че неенергийните доходи, или тези от икономическа активност, ще възлязат на 11,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт за 2023 година, което е със 7 на 100 повече от актуалната година и е покрай предпандемичните нива.

Според анализатори прогнозата е извънредно нереалистична. " Потреблението ще пада непрекъснато, хората ще купуват все по-малко и все по-евтини и нискокачествени артикули, а това значи, че прогнозата за неенергийните доходи ще би трябвало да бъде ревизирана ", споделя Суслина.

Слабата икономическа интензивност, съчетана с намалелия експорт, значи, че Москва ще събере с към 1 трилион рубли по-малко от Данък добавена стойност, който е най-големият й неенергиен доход, съгласно изследване на Руската президентска академия за национална стопанска система и обществена администрация (РАНЕПА) и института " Гайдар ". 

Същевременно събраните 300 000 резервисти би трябвало да бъдат хранени, обличани, поени и да... получават заплати. При това много над междинните, допълнени от великодушни обезщетения за роднините при положение на пострадване или гибел. По оценки на Дмитрий Полевой, капиталов шеф на московската брокерска къща " Локо инвест ", за това ще са нужни сред 900 милиарда и 3 трилиона рубли единствено през идващите шест месеца.

Финансовото министерство оставя сходни изказвания без коментар. Без да дава детайлности, финансовият министър Антон Силуанов съобщи предходната седмица пред депутатите от Държавната дума, че бюджетът " ни разрешава да осъществим всичките си обществени отговорности, без да нарушаваме макроикономическата непоклатимост ".

За злощастие на Кремъл опциите на Русия да заема пари, или казано с други думи да уголемява недостига си, не са огромни, защото глобите и контрасанкциите отрязаха пътищата към международните финансови пазари и вариантите пред задграничните вложители да влагат средства в съветски облигации. От друга страна финансовото министерство с великодушни шепи черпи от съветския Фонд за национално богатство (националния върховен фонд), с цел да прави без спиране обществените си заплащания и дъното му към този момент стартира да се вижда.

По публични данни до края на идната година той ще бъде преполовен до 6,25 трилиона рубли, най-ниското му равнище от 2018 година Неофициално това значи, че ще бъде изцяло привършен.

" Главният риск пред бюджета, който е подложен на сериозен санкционен напън, е изцяло да пресуши суверенния фонд, което би подрило бюджетната непоклатимост и бюджетната система като цяло ", предизвестяват анализатори от съветския Финансов университет.

Ако фондът спадне под 5,95 трилиона рубли, или 3,7 на 100 от Брутният вътрешен продукт, до края на 2024 година, това ще бъде най-ниското ниво на съветските финансови запаси от две десетилетия, разяснява държавната Сметна палата и позволява, че сходен сюжет не е изключен.

" Източниците за финансиране на бюджетния недостиг стават все по-ограничени ", заключава Суслина. " Да се надяваме въпреки всичко, че финансовото министерство няма да стартира просто да печата пари ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР