Икономиката на Русия може да върви надолу, но страната все

...
Икономиката на Русия може да върви надолу, но страната все
Коментари Харесай

Столтенберг: Русия е сила в упадък, но все още представлява военна заплаха

Икономиката на Русия може да върви надолу, само че страната към момента съставлява сериозна военна опасност, изключително в областта на модерното въоръжение и киберсигурността. Това съобщи пред Си Ен Би Си генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„ Русия може да е мощ в крах, тъй като икономическото и значение и брутният й вътрешен артикул изостават спрямо други страни по света. Дори и стопанска система в крах обаче може да бъде опасност и предизвикателство, не на последно място, тъй като Русия има нуклеарни оръжия “, разяснява той.

Страната влага в модерни военни качества и в производството на нови свръхзвукови ракети, както и такива, които могат да нанасят нуклеарни удари. По този причина тя би трябвало да бъде одобрявана доста съществено, добавя още шефът на НАТО.

Неговите мнения идват в миг на възходящо напрежение сред Русия и Запада, породено от разполагането на огромен брой съветски военни елементи по границата с Украйна. Киев и Западът се притесняват, че Москва се готви за нова инвазия в западната си съседка, откакто през 2014 година анексира Крим. Кремъл отхвърля тези изказвания и упреква Украйна в нападателно държание.

„ Путин към момента не е решил дали да предприеме военна интервенция, само че в случай че го направи, всичко ще се случи за момент “, разяснява външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Западни представители предизвестяват за „ тежки последствия “ за Русия при положение на нов спор, само че към този момент не са дали информация за съответни ограничения, които ще бъдат подхванати, оттатък опасността от наказания.

От НАТО показват подготвеност да дават „ поддръжка “ на Украйна, въпреки че страната не е част от Трансатлантическия алианс.

„ Не виждаме опасност против съдружниците от НАТО, виждаме опасност против Украйна “, разяснява Столтенберг. „ Украйна е доста скъп сътрудник, само че не и член на НАТО, който да е под шапката на груповата отбрана на алианса “, добави той.

„ Що се отнася до Украйна, можем да осигурим поддръжка. Смятам, че сега би трябвало да дадем както политическа, по този начин и практична поддръжка “, сподели още генералният секретар.

Междувременно през днешния ден Русия разгласи, че желае правно обвързваща гаранция, че Алиансът ще се откаже от всяка военна активност в Източна Европа и Украйна, съобщи „ Ройтерс “.

Това предпочитание е част от лист с амбициозни гаранции сигурно, които страната желае да договаря със Запада. Исканията образуват пакет, който съгласно Москва е главно условие за понижаване на напрежението в Европа и разтоварване на рецесията към Украйна. в същото време обаче се съдържат и детайли като дейно съветско несъгласие върху участието на НАТО в Украйна, нещо, което Западът към този момент изключи за допустимо.

Планът бе показан детайлно за първи път от заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР