Икономиката на еврозоната стагнира през последното тримесечие на 2023 г.

...
Икономиката на еврозоната стагнира през последното тримесечие на 2023 г.
Коментари Харесай

Икономиката на еврозоната била на косъм от рецесия в края на 2023 г.

Икономиката на еврозоната стагнира през последното тримесечие на 2023 година по отношение на предходните три месеца, когато се сви с 0,1%, демонстрират предварителни данни на формалната европейска статистика Евростат, осведоми БНР.

По този метод районът на единната валута съумя " на косъм " да избегне изпадането в техническа криза макар спада на Брутният вътрешен продукт на Германия, защото в това време Испания и Португалия съумяха да записват релативно мощен напредък.

Германската стопанска система се сви с 0,3% през последното тримесечие на 2023 година

Френската стопанска система стагнира, а испанската набъбна с 0,6% в края на 2023 година

Икономиката на еврозоната стагнира през четвъртото тримесечие на предходната година след спад с 0,1% през третото и осредните пазарни прогнози за ново намаляване с 0,1% и в края на 2023 година

В същото време и Брутният вътрешен продукт на целия Европейския съюз остана в края на предходната година на равнището от третото тримесечие, когато се сви с 0,1%.

Спрямо година по-рано Брутният вътрешен продукт на еврозоната набъбна през последното тримесечие на предходната година с 0,1%, а в Европейски Съюз - с 0,2 на 100 след застоялост през предходните три месеца.

Според първата оценка за годишния напредък за 2023 година, основана на сезонно и календарно поправени тримесечни данни, Брутният вътрешен продукт се е нараснал през предходната година с 0,5% както в еврозоната, по този начин и в целия Европейски Съюз.

Сред страните членки, за които има налични данни за четвъртото тримесечие на 2023 година, Португалия отбелязва най-голямо нарастване на Брутният вътрешен продукт (с 0,8%) спрямо предходното тримесечие, следвана от Испания (с 0,6%), Белгия и Латвия (с по 0,4%).

Спадове на Брутният вътрешен продукт пък бяха регистрирани в Ирландия (с 0,7%), Германия и Литва (с по 0,3%).

Годишните темпове на напредък са позитивни за шест страни членки на еврозоната, до момента в който стопански спад бележат други пет, демонстрират предварителни данни на Евростат.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР