Икономиката на еврозоната и ЕС е продължила да се възстановява

...
Икономиката на еврозоната и ЕС е продължила да се възстановява
Коментари Харесай

Икономиката на ЕС продължава да се възстановява от корона кризата

Икономиката на еврозоната и Европейски Съюз е траяла да се възвръща мощно от рецесията, провокирана през предходната година от пандемията от ковид, демонстрират данните на Евростат. Брутният вътрешен артикул (БВП) на еврозоната е повишен с 2.2% на тримесечна база през интервала юли - септември, като оценката на институцията удостоверява първата й от края на октомври. С напредването на акциите за имунизация и повдигането на рестриктивните мерки растежът се възобнови напролет и продължи през лятото, подсилен от повторното отваряне на стопанската система.

Евростат разгласи, че икономическият напредък в 19-те страни, споделящи еврото, е бил с 3.7% по-висок в съпоставяне със същия интервал на 2020 година За целия Европейски Съюз покачването на стопанската система е с 2.1% на тримесечна база и с 2.9% на годишна. Ръстът на тримесечна база е най-голям в Австрия, Франция и Португалия. На другия полюс са Литва - без изменение, Румъния и Латвия. В България Брутният вътрешен продукт е повишен повече спрямо предходното тримесечие - с 0.9%, до момента в който на годишна база покачването е едвам 0.4%.

Европейската стопанска система се е показала по-добре и от американската през третото тримесечие спрямо предходното, откакто растежът оттатък океана се забави до 0.5%. На годишна база обаче Съединени американски щати се показват по-добре с повишаване от 4.9%.
Ръст на заетостта
Възстановяването на стопанската система и всеобщото повдигане на локдауните предстоящо докара и до растеж на заетостта. Броят на работещите се е нараснал с 0.9% както в еврозоната, по този начин и в Европейски Съюз през третото тримесечие спрямо предходното. Този растеж е по-голям от регистрирания през второто тримесечие.
Реклама
Данните на Евростат удостоверяват и. Предвижданията на Брюксел са стопанската система на съюза да продължи да нараства през идващите две години.

Предвижданията на Европейска комисия са тази година Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз да нарасне с 5%, а през идващите две години надлежно с 4.3% и 2.5%. Трябва да се има поради, че вероятността зависи значително от два фактора: развиването на пандемията от коронавирус и темпото, с което предлагането ще отговори на бързото повишаване на търсенето след повторното отваряне на стопанската система.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР