Икономиката на България е изсветляла през 2022 г., показва композитният

...
Икономиката на България е изсветляла през 2022 г., показва композитният
Коментари Харесай

Икономиката на България продължава да изсветлява

Икономиката на България е " изсветляла " през 2022 година, демонстрира композитният показател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Годишното проучване „ Икономика на ярко “, което мери легалната част на българската стопанска система, демонстрира, че показателят е достигнал най-високата си стойност в историята на изследването.

Делът на сивата стопанска система в България е към момента висок на фона на северните страни от Европейския съюз, само че се приближава до междинните равнища в южните страни на Блока.



Бизнес асоциацията обобщава няколко аргументи за изсветляването на стопанската система, измежду които по-активна активност на Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “, които се показват в засилени инспекции и надзор. Друг мотив е схемата за отплата на бизнеса за скъпия ток, който изискваше обявление на действителни обороти и облага.

В отчета си Асоциацията разказва това като „ мощен претекст “, който е тласнал работодателите към изсветляване на активността.

За това способства и увеличението на безкасовите разплащания.

Срещу постигнатия триумф обаче стои пазарът на труда. Бизнес асоциацията, която по принцип е срещу административното установяване на минималната заплата, оптималния застрахователен приход и повдигането на пенсиите без цялостна промяна, показва, че тези три неща имат

несъмнено отрицателно отражение върху стопанската система и по никакъв метод не стимулират заетите да се обезпечават на действителните си приходи “.

Така засиленото им административно установяване е предиздвикало избрани работодатели и чиновници да се върнат към " сивите " практики.

Влошаване има и при събирането на Данък добавена стойност, което Асоциацията изяснява с отрицателния резултат от понижените данъчни ставки за някои групи артикули.

Председателят на АИКБ Васил Велев пък съпостави сивата стопанска система с демографската рецесия:

няма едно хапче, което да я излекува “.

Той подчертава върху потребността от повече старания за по-лесно установяване и заплащане на налози и по-ефективно и ефикасно разходване на събрания обществен запас, както и за понижаване на административните тежести за изрядния бизнес и навреме санкциониране на неизрядните към страната.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР