Икономическо бъдеще в черни краски за Централна и Източна Европа

...
Икономическо бъдеще в черни краски за Централна и Източна Европа
Коментари Харесай

Нова криза в Централна и Източна Европа. Къде сме ние?

Икономическо бъдеще в черни краски за Централна и Източна Европа обрисува „ Делойт ”, представяйки изследване на настройките на над 600 основни финансови шефове от района.

Основните заключения в документа са исторически спад на икономическото доверие, растеж на разноските за заплати, стесняване на потреблението, дефицит на квалифицирани фрагменти.
-->
Икономическото доверие на бизнеса в Централна и Източна Европа се срутва до негативни равнища, демонстрира изследването на „ Делойт ”. Резултатите сочат отрицателни упования на финансовите шефове във връзка с икономическите вероятности.

Индексът на икономическото доверие пада от 44% до рекордно негативно равнище от минус 6%, тъй че спадът по отношение на 2022 година е с цели 50 процентни пункта. По-ниските упования за напредък на Брутният вътрешен продукт и по-високите прогнози за напредък на безработицата безспорно способстват за спада до негативен показател.

Въпреки че въздействието на COVID-19 понижава, спорът Русия-Украйна и обвързваните с него последствия като възходяща инфлация и опасенията по отношение на интернационалната непоклатимост и несигурността на веригата за доставки оказват огромно въздействие върху икономическите вероятности.

Средният предстоящ напредък на Брутният вътрешен продукт в Централна Европа за 2023 година е 0,33%, спрямо 2,30% през 2022 година

Оценките за равнищата на безработицата не демонстрират позитивна наклонност. 68% от финансовите шефове считат, че безработицата в страната им ще се усили.

От години финансовите шефове предвиждат нарастване показателя на потребителските цени - тази година 70% от интервюираните чакат по-нататъшен напредък.

Нивото на външна финансова и икономическа неустановеност, пред която е изправен бизнесът, е високо (увеличава се до 61% от 50% през 2022 г.)

Финансовите шефове пресмятат, че множеството разноски на фирмите ще продължат да порастват през идващите 12 месеца. Повече от 90% от интервюираните предвиждат, че разноските за работна мощ и общите разноски за произвеждане и доставки ще се усилят.

Освен това финансовите шефове смятат, че пониженото вътрешно търсене (45%), геополитическият риск (45%) и дефицитът на квалифицирани експерти (42%) ще бъдат главните източници на безпокойствие за бизнеса в района на Централна и Централна Европа през 2023 година

Само 25% от финансовите шефове са оптимисти по отношение на финансовите вероятности за своите организации, спрямо 40% предходната година. 43% от интервюираните имат отрицателни упования.

Резултатите от изследването демонстрират, че съгласно 42% от финансовите шефове оперативните маржове на облага ще намалеят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР