Икономическият растеж няма как да е 2,9% при инфлацията и

...
Икономическият растеж няма как да е 2,9% при инфлацията и
Коментари Харесай

Финансов анализатор за инфлацията: В следващите месеци ще достигне 16,5%

" Икономическият напредък няма по какъв начин да е 2,9% при инфлацията и прекъснатите вериги на доставки. Много шокове са скрити под килима, като да вземем за пример нарастването на парното. Не е добре ограниченията да закъсняват, само че би трябвало и да бъдат завършени в точния момент. Разходите в бюджета се усилват с прекомерно бързи темпове - с актуализацията те ще са 18%. Това е прекалено много над регистрираната инфлация и е проинфлационна мярка ". Това съобщи доцент Григор Сарийски от Институт за стопански проучвания на Българска академия на науките за Нова нюз.

По думите му ще би трябвало да има ограничения, които излизат отвън обсега на сегашните проекти. " Има загуба на баланс. При състояние, че стоките влизат у нас с високи цени, към 40% е нарастването на цените и от производител, няма по какъв начин да няма догонване. Напрежението излиза през кошницата на потребителя ", безапелационен е той. И добави, че едвам 6% съумяват да наваксат с разноските ", изясни той. 

От своя страна Преслав Райков, финансов анализатор, някои от ограниченията са изцяло непотребни, други доста тежко административни и проинфлационни. " Не изясняват стопиране на потреблението. Всяко отсрочване на държавна поддръжка води до деформиране - това се видя при горивата. Търговците се приготвиха добре за тази отстъпка, същото важи и за хляба. Бюджетът не таргетира избрани капиталови браншове ", акцентира той.

Според него инфлацията в идващите месеци ще доближи 16,5%. " Започваме да сътворяваме вътрешна инфлация. Мерките, които имахме преди месеци, бяха в унисон с външната инфлация. В някои браншове в този момент се следи структурна инфлация. Това е реакцията на вътрешния пазар на ограничения, които са единствено за нас ", изясни Райков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР