Икономическият и социален съвет (ИСС) на Република България прие на

...
Икономическият и социален съвет (ИСС) на Република България прие на
Коментари Харесай

ИСС прие становище за „Националния план за въвеждане на еврото“

Икономическият и обществен съвет (ИСС) на Република България одобри на пленарната си сесия мнение на тематика „ Национален проект за въвеждане на еврото “.

В мнението се акцентира, че решението за ускорено присъединение към еврозоната (ЕЗ) се удостоверява изцяло в сегашната обстановка, когато на напред във времето излиза нуждата от съответна и своевременна реакция на новите геополитически действителности и вероятности. В този смисъл, Съветът показва цялостна поддръжка за допустимо най-гладък и с минимум разстройства развой по въвеждане на еврото в всекидневието на жителите, бизнеса, общините, финансовите и държавни институции, като прецизно се ползват правилата, регламентирани в плана на Националния проект в това число успеваемост, отговорност, бистрота, ясни правила за превалутиране, сигурност и отбрана на потребителите, предотвратяване от нанасяне на вреди на жителите, минимизирани обществени разноски и особено внимание към най-уязвимите лица.

ИСС упорства избраната дата за присъединение към еврозоната – 1 януари 2024 година да бъде сложена като императивна цел на краткосрочната макроикономическа и бюджетна политика.

Специален акцент в мнението е упованието новият Закон за Българска народна банка да бъде признат навреме. Съветът е на мнение, че той ще даде нужната изясненост по отношение на методите на бъдещо предписание с интернационалните валутни запаси, които обезпечават българския лев и към 29 април 2022 година надвишават 62 милиарда лева В този подтекст, ИСС показва вяра, че преходът от режим на паричен съвет към пълноправно присъединяване в еврозоната да бъде сбъднат без опасности пред макроикономическата, фискалната и финансовата непоклатимост на страната, при оптималната бистрота и съблюдаване на правилото за дейно и ефикасно ръководство на финансовите запаси, както от страна на държавното управление, по този начин и от централната банка.

ИСС акцентира, че е належащо да влезе в действие и условие за наложително обозначаване на цените по едно и също време в евро и лв. с дълготрайност 12 месеца. Това ще спомогне за изпреварващо елиминиране на опасенията за недобросъвестно повишение на цените, ще улесни потребителите за по-лесно идентифициране на търговци и бизнеси, разрешили си непозволено завишаване на цените и ще внесе нужната сигурност у потребителите, че ползите им ще бъдат предпазени.

ИСС за следващ път установи неналичието на необятна социална осведоменост във връзка с практическите аспекти на присъединение към ЕЗ и изчезнала навременна, характерна и детайлизирана връзка с главните задължени лица и заинтригувани страни - общини, бизнес, снабдители на профилирани услуги (счетоводни, софтуерни, системи за корпоративно ръководство и др.), финансов пазар, стокови тържища, небанков финансов бранш, гражданското общество, потребителите, обществени сътрудници, и други

По време на съвещанието ръководителят на Съвета госпожа Зорница Русинова разяснява, че с паника се вижда забавянето на процеса и мненията, които се прокрадват в обществото. „ Нашето мнение е единомислещо по тематиката и се надяваме, че експертизата, с която ИСС разполага, ще спомогне за улеснение на цялостната процедура “. Русинова добави, че през юни следва да бъде направен и специфичен разбор, предоставен на Съвета от Народното събрание за въздействието на присъединението на България към Еврозоната и в този смисъл настоящето мнение ще бъде извънредно потребно.

Заседанието одобри и мнение на тематика „ Трудовата миграция в България – трендове и потребности “.

На пленарната сесия беше определен единомислещо и нов заместник-председател на ИСС от групата на работодателските организации в лицето на госпожа Мария Минчева от Българската стопанска камара.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР