Икономическите прогнози за страната догодина варират между ръст от 2

...
Икономическите прогнози за страната догодина варират между ръст от 2
Коментари Харесай

Топ експерт ни прати в нокдаун! Прогноза за имотите

Икономическите прогнози за страната следващата година варират сред растеж от 2 % на Виенския институт за интернационалните стопански проучвания (WiiW) от юли тази година и 3,3 на 100 на българското Министерство на финансите от април.

Очакванията за 2024 година са свързани и със спад на инфлацията и възстановяване на разполагаемия приход на семействата. Инфлацията беше избрана като значим мотор на капиталовата строителна интензивност в, показаха участниците в полемиката.
-->
Това съгласно Георги Шопов, ръководител на УС на Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП), води до смяна в развиването на жилищния пазар в България по модел на развитите западни пазари, където жилищата са недостъпни за купувачите, а животът чартърен е желан от тях. Общините и страната са длъжни да се намесят на жилищния пазар, само че тази интервенция би трябвало да бъде на пазарен принцип, счита Георги Шопов, базирайки се на опита на Виена за надзор на ценовите нива и обезпечаването на налични жилища. 

Всички специалисти и анализатори са единомислещи: през покупката на парцел хората избавят парите си от инфлацията. Според икономисти обаче е добре нещата да се погледнат и от различен ъгъл.

Макроикономически видяно България е измежду страните с най-бързо намаляващо население в Европейския съюз, което значи, че след 20 години демографската картина в България ще е доста друга.На пръв взор това демонстрира, че няма смисъл от жилища “, споделя Ясен Георгиев, изпълнителен шеф на Института за стопански политики, представен от " Economic.bg ".

Друг фактор, който демонстрира, че не е добре да се влага в недвижими парцели, съгласно Георгиев, са данните на Евростат, съгласно които България е една от страните с максимален % на лични жилища на глава от популацията. По думите на Ясен Георгиев това значи, че не може да се разчита на наемния пазар в страната и той не е задоволително развъртян като този в Лондон и Париж, да вземем за пример.Той поддържа изказванието си, че пазарът е извънредно пъстър и нюансиран и с обстоятелството, че голям % – към 25 – от жилищата в България са необитаеми.

Икономистът доближава и до извода, че е извънредно мъчно да се даде цялостна и ясна картина на обстановката в бранша и би трябвало доста деликатно да се проучват всички фактори и аспекти.

Според Ралица Ценова, шеф " Продажби “ в Home2U, цените на жилищата постоянно ще вървят нагоре.Много хора спекулираха, че с рухването на броя на покупко-продажбите ще паднат и цените. Но това не е по този начин, тъй като себестойността на този артикул не се трансформира “, споделя тя

Според нея повода за забавянето на покупките идва от спада в интереса към жилищата на зелено и страха на хората от незнайното.В умозаключение всички участници в полемиката обявиха своя оптимизъм за идната година. Без да дават съответни прогнози накъде ще поеме пазарът или цените, са уверени, че инвестицията в парцел постоянно е печеливша.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР