Икономическите анализатори изразяват опасения относно потенциалното настъпване на рецесия в

...
Икономическите анализатори изразяват опасения относно потенциалното настъпване на рецесия в
Коментари Харесай

Насочва ли се Европа към рецесия?

Икономическите анализатори показват опасения по отношение на евентуалното настъпване на криза в разнообразни европейски страни до края на 2024 година

Тези опасения произтичат от констатациите, показани в последното тримесечно изследване на икономическите специалисти (EES), извършено взаимно от Института за стопански проучвания IFO в Мюнхен и Швейцарския институт за икономическа политика.

Прогнозите в границите на Европа се разграничават значително; специалистите от Германия, Англия и Нидерландия плануват 38% възможност за криза в съответните страни. Обратно, Сърбия е изправена пред възможност, варираща сред 25% и 30%. Вероятността за Италия е 27%, за Франция 23%, а за Испания 22%.

В другите райони специалистите от Източна Европа, Южна Америка, Северна Америка, както и Северна и Западна Европа, показват най-висока степен на угриженост във връзка с вероятността за криза.

Експертите дефинират геополитическите събития и ескалиращите енергийни разноски като съществени фактори, които могат да ускорят евентуалната криза.

Според прогнозите на специалистите през 2024 година се чака световният стопански напредък да доближи 2.4%, като през 2025 година ще се форсира до 2.9%, а през 2027 година ще доближи 3.3%.

Повечето западноевропейски страни са готови за слаб напредък, като Германия се чака да означи непретенциозно покачване от 0.6% през 2024 година, следвана от Англия с 0.5% и Австрия с 0.9%.

За разлика от тях Сърбия предвижда растеж сред 2,5% и 3% за актуалната година, съгласно заключенията на отчета.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР