Икономически експерти от целия свят очакват нивата на инфлацията да

...
Икономически експерти от целия свят очакват нивата на инфлацията да
Коментари Харесай

Икономисти от целия свят прогнозират инфлацията в България за 2023 г. да бъде между 8 и 10%

Икономически специалисти от целия свят чакат равнищата на инфлацията да спаднат през идните години. Това сочат резултатите от тримесечно изследване, извършено от немския институт " Ифо " (ifo) и Швейцарския институт за икономическа политика.
Според изследването инфлацията в международен мащаб ще доближи 6,2 % през тази година, 5,2 % следващата година и 4,5 % през 2026 година, показва " Ифо ".

Икономистите, взели участие в анкетата, предвиждат, че годишната инфлация в България през тази година ще доближи сред 8 и 10 %. За Германия прогнозите са за инфлация в размер на сред 4 и 6 % през 2023 година, за САЩ  - 4,2 %, а за Англия - 6,5 %.
" Експертите към момента чакат инфлацията да остане висока, само че прогнозите им са за доста по-ниски равнища спрямо изследването, извършено през предходното тримесечие ", отбелязва анализаторът от " Ифо " Никлас Потрафке.

Инфлационните упования за 2023 година са доста под междинното равнище за света във връзка с района на Западна Европа (4,6 %, спад от 0,3 процентни пункта по отношение на предходното проучване) и на района на Северна Америка (4,1 %, спад от 0,4 процентни пункта по отношение на предходното проучване).

Сред районите, за които се чакат изключително високи инфлационни нива, са Южна Америка (20,5 процента) и огромни региони от Африка.

Проучването е извършено в края на септември и началото на октомври измежду 1541 участници от 128 страни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР