Икономическата обстановка подтиква фирмите да оценят работата с професионалисти на

...
Коментари Харесай

„Тектонична“ промяна стимулира работата на свободна практика


Икономическата конюнктура подтиква компаниите да оценят работата с експерти на свободна процедура (снимка: CC0 Public Domain)

Новините за поголовни съкращения в най-големите ИТ компании в света валят една след друга. Но не всички от хората, изгубили договорите си, ще останат напълно без работа. Много от тях ще продължат активността си – като експерти на свободна процедура. В изискванията на икономическа неустановеност работодателите от ден на ден се обръщат към квалифицираните експерти на свободна процедура, с цел да си обезпечат основни умения и функционалности, само че по-гъвкаво и управляемо.

В скорошно изследване измежду 1000 американски бизнес водачи ResumeBuilder откри, че близо 60% от компаниите са уволнили чиновници през последните три месеца и повече от 50% възнамеряват да извършат съкращения през първата половина на 2023 година От тези, които са създали скорошни съкращения, близо 40% възнамеряват да наемат служащи на контракт като външни реализатори.

Така на процедура компаниите ще заменят гениите, които са били освободени, с външни сътрудници. Показателно е, че, съгласно изследването, повече от половината от компаниите са помолили някои свои чиновници, ангажирани на цялостен работен ден, да преминат към договорна форма на работа.

Нова наклонност в HR региона

Привличането на служащи на свободна процедура и договорни реализатори е измежду методите, които са част от най-новата наклонност в региона на човешките запаси: „ безшумно наемане “. Това е тактиката, посредством която „ организациите получават нови умения и качества, без да набират нови хора на цялостен работен ден “, отбелязва Gartner.

„ Този метод може да помогне за поддържане на ниски разноски за заплати, да подкрепи задържането и да култивира уменията, построени у хората по време на работата им на общоприет трудов контракт “, разяснява Емили Роуз МакРей, старши шеф по HR практиките в Gartner. „ Борбата за набирането на нови гении на цялостен работен ден ще бъде по-слаба в доста организации през 2023 година Очакваме те да се пренасочат към „ тихото наемане “ като различно решение за попълване с нужните умения “.
още по темата
Според последни данни, на които се базира Маргарет Лилани, вицепрезидент по гениите в Upwork (борса, която свързва бизнеса с самостоятелни експерти, работещи на свободна практика), 60 милиона американци са работили като „ фрилансъри “ през последните 12 месеца.

„ Преживяваме тектонична смяна в визията за работа. Такова нещо се случва един път в живота. Квалифицираните експерти премислят какво желаят от кариерата си и гравитират към гъвкавостта, автономността и преимуществата на свободната процедура “, споделя Лилани.

В същото време, прибавя тя, несигурната икономическа среда тласка бизнеса да изследва нови решения, с цел да остане конкурентоспособен, и компаниите намират капацитет в възходящия набор от квалифицирани самостоятелни експерти.

Най-търсените умения

Според проучването на Upwork, най-желаните умения, които организациите се чака да търсят от експертите на свободна процедура и на контракт през 2023 година, са в региона на технологиите, маркетинга, обслужването на клиенти и административната поддръжка, дизайна, счетоводството и консултациите. „ С навлизането ни в 2023 година фирмите евентуално ще търсят самостоятелни гении в по-широк диапазон и с по-висок % от всеки път “, предвижда Лилани.

Пренасочване на мисленето

Скорошните съкращения значат, че компаниите ще имат доста по-голям набор от претенденти, от които ще могат да се възползват, в случай че желаят да възприемат отдалечената и хибридната форма на работа. „ За да се възползват оптимално от прехода към потребление на работна мощ на свободна процедура, ръководителите на отделите по човешки запаси би трябвало да пренасочат мисленето си: от концепцията за придобиване на гении към концепцията за достъп до гении “, споделя Лилани.

Това може също да включва всевъзможни принадлежности – от стратегии за бонуси до тактики за консолидиране на „ фрилансърите “ с вътрешните екипи. В последна сметка справедливостта би трябвало да бъде главният фактор, когато организациите се възползват от тези нови набори от гении, налични на пазара.

За бизнеса тази тектонична смяна е добре пристигнала, единомислещи са експертите по човешки запаси. „ Изводът е, че организациите, които одобряват добре работата с гении на свободна процедура и хибридната работна мощ, ще имат по-бърз достъп до повече гении и по-добри шансове не просто да преминат през предизвикателните макроикономически условия, само че и да ускорят развиването си в тази обстановка “, обобщава Лилани.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР