Икономическата активност в еврозоната се забави през декември 2021 г.

...
Икономическата активност в еврозоната се забави през декември 2021 г.
Коментари Харесай

Забавяне на бизнес активността в еврозоната през декември до 9-месечно дъно заради Омикрон



Икономическата интензивност в еврозоната се забави през декември 2021 година до 9-месечно дъно, защото вълната с коронавирусния вид Омикрон наложи въвеждането на нови ограничаващи ограничения, които засегнаха най-сериозно преобладаващата сфера на услугите, изключително тази в Германия.

Това сочат дефинитивни данни от изследването, оповестено от компанията IHS Markit.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit спадна през декември до 53,3 пункта от 55,4 пункта през ноември и малко под прелиминарен показател на равнище от 53,4 пункта, достигайки най-ниско равнище от март 2021 година

" Ускорената агресия на производството, която видяхме през ноември, за жалост се оказа краткотрайна. Разпространението на разновидността Омикрон имаше през декември изключително надълбоко влияние върху бранша на услугите, отразявайки възобновеното съмнение измежду клиентите ", разяснява Джо Хейс, старши икономист в IHS Markit.

" Тъй като страните от еврозоната се оправят с последните развития на пандемията, е ясно, че рисковете за стопанската система в този момент са по-големи, имайки поради, че са по-вероятни, в сравнение с преди, по-строги рестрикции за ограничение на разпространяването на Covid-19 ", добави той.

Графики на общия PMI показател и на Брутният вътрешен продукт на еврозоната



Индексът PMI в областта на услугите спадна през декември до 53,1 пункта от 55,9 пункта месец по-рано и под прелиминарен показател на равнище от 53,3 пункта.

По-слабото търсене и опасността от по-нататъшни ограничавания накараха компаниите в областта на услугите да усилят броя на чиновниците си с най-бавния ритъм от месец май насам. Индексът PMI на заетостта падна до 53,6 от 55,4 пункта.

Общият PMI показател на цените на суровините обаче остава висок на равнище през декември от 74,1 по отношение на 76,0 пункта през ноември.
" Въпреки че имаше нищожно облекчение на ценовия напън, ние към момента сме в прекалено " гореща територия " – нарастванията както на входящите, по този начин и на изходящите индустриални цени, остават вторите най-големи в историята ", уточни още Джо Хейс от IHS Markit.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР