Икономическата активност в британския частен сектор се е понижила през

...
Икономическата активност в британския частен сектор се е понижила през
Коментари Харесай

Британската икономическа активност спада с най-бързия си темп от две години през януари


Икономическата интензивност в английския частен бранш се е намалила през януари с най-бърз ритъм от две години насам, като бизнесмените упрекват за забавянето по-високите лихви, поредицата от протестни дейности и слабото потребителско търсене. Това сочат първичните данни от най-новото изследване на Института за покупки и доставяне " Чартърд " (CIPS) и " Стандард енд Пуърс Глоубъл " (S&P Global), представени от Ройтерс.

Индексът на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (РMI) се е намалил до 47,8 пункта през януари от 49 пункта месец по-рано, което е най-ниското ниво на индикатора от януари 2021 година. Стойностите на показателя под 50 пункта демонстрират стесняване на интензивността, а над това равнище - разширение.

" По-слабите от предстоящото данни за Пи Ем Ай през януари акцентират риска Обединеното кралство да изпадне в криза ", разяснява януарските стойности на показателя Крис Уилямсън, основен бизнес икономист на " Стандард енд Пуърс Глоубъл ". Според него " браншовите разногласия, дефицитът на личен състав, пониженият експорт, възходящите разноски за живот и по-високите лихвени проценти значат, че темпът на стопански спад още веднъж набира скорост при започване на годината ".

Икономиката на Англия е повишена повече от предстоящото през ноември, което понижава вероятността страната да изпадне в техническа криза, като означи две поредни тримесечия на спад на брутния вътрешен артикул.

Повечето икономисти чакат промишленото произвеждане да спадне през актуалната година.

Финансовите пазари предвиждат също по този начин, че " Банк ъв Ингланд " (Bank of England) ще увеличи лихвените проценти до 4 на 100 на съвещанието си на 2 февруари, с цел да понижи двуцифрената инфлация.

Предвижда се възможност по-късно през годината банката в допълнение да вдигне лихвите - до към 4,5 на 100.

Същевременно страната е изправена пред вълна от протестни дейности, защото железопътни чиновници, медицински сестри, водачи на коли за спешна помощ и учители упорстват за нараствания на заплатите, които да дават отговор уместно на инфлацията.

На този декор английската валута се намали, откакто данните за Пи Ем Ай демонстрираха, че икономическата интензивност е отслабнала в допълнение през януари, наблягайки риска от възможна криза.

Британската валута се котираше за 1,2316 $ за лира, спадайки с 0,5 на 100. Вчера лирата доближи най-високото си равнище от седем месеца по отношение на $, при 1,24475 $ за лира.

Еврото се увеличи с 0,5 на 100 по отношение на лирата, до едноседмичен връх, при 88,27 пенса за евро, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР