Иконичният роман Обитаемият остров“ излиза в ново издание. Сред огромното

...
Иконичният роман Обитаемият остров“ излиза в ново издание. Сред огромното
Коментари Харесай

Галактиката на бъдещето според майсторите на фантастиката Аркадий и Борис Стругацки

Иконичният разказ „ Обитаемият остров “ излиза в ново издание.

Сред голямото литературно завещание, което майсторите на фантастиката Аркадий и Борис Стругацки оставят („ Пикник край пътя ”,„ Понеделник стартира в събота ”и„ Трудно е да бъдеш господ ”) попада и иконичният разказ „ Обитаемият остров “,дал началото на неофициалната трилогия за Максим Камерер (т.нар. Цикъл „ Камерер “) и въодушевил едноименната екранизация от 2008 година

Настолното четиво за всички фенове на жанра се появява в ново издание с корицата на Дамян Дамянов – поклон към именитата поредност „ Библиотека Галактика “ – и запраща читателя на ръба на XXII век, когато на Земята е настъпила химера, а хората са надарени със гигантски качества.

А някъде там, оттатък познатото, се намира „ Обитаемият остров “.

Защото Максим е загубен – пренебрегнат на далечна планета след злополука, без никакъв метод да се свърже със своите. Превърнал се в Робинзон на своето време, той ще би трябвало да откри метод да оцелее. Небето над тези непознати земи е „ ниско и някак твърдо, без лекомислената бистрота, която загатва за безкрайността на Космоса “. А цивилизацията, която ще го посрещне, като че ли е застинала във времето на тоталитарните режими от XX век – години на агитация, политически арести, доноси и гонене на инакомислищите.

Максим ще бъде легионер, терорист, воин, само че на първо място ще помни, че е землянин и добър човек, който не може да търпи неправдите.

Но може ли да се изправиш против правила, които не разбираш? И какъв брой още може да се бориш против инерцията просто да се подчиниш тогава, когато няма вяра за избавление?

„ Обитаемият остров “ е изумително достижение на литературата и човешкото въображение, което размива контурите на действителността и припомня, че единствено от индивида зависи по какъв начин би изглеждала тя.

Аркадий и Борис Стругацки са съветски писатели-фантасти и сценаристи. Сред най-известните им творби са „ Трудно е да бъдеш господ ”, „ Хищните движимости на века ”, „ Понеделник стартира в събота ”, „ Обитаемият остров ”, „ Милиард години до свършека на света ”, „ Бръмбар в мравуняка ”, „ Пикник край пътя “.

Още от КНИГИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР