Икона на 500 години, която е била открадната от църква

...
Икона на 500 години, която е била открадната от църква
Коментари Харесай

Открадната 500-годишна икона на Исус Христос бе върната на Кипърската православна църква

Икона на 500 години, която е била открадната от черква в северната част на остров Кипър, бе върната през днешния ден на Кипърската православна черква, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Иконата " Възцареният Христос ", която кипърският департамент по антиките датира към края на XV в. или началото на XVI в., беше връчена на гала през днешния ден на главата на Кипърската православна черква архиепископ Хризостом.

Иконата принадлежи на църквата " Христос Антифонитис " от XII в., която се намира покрай северния крайбрежен град Кирения. Тя е една от безбройните икони, стенописи, мозайки и други религиозни артефакти, откраднати от църквите, които са били изоставени след турското настъпление през 1974 година, когато островът бе разграничен сред кипърските гърци и кипърските турци. Нахлуването на Турция пристигна след прелом, осъществен от последователи на обединяване с Гърция.



" Усилията за връщане на откраднатите артефакти не престават ", споделя министърът на превоза Янис Карусос, който показа иконата.

Кипърската православна черква наблюдава иконата до търг в Швейцария, а швейцарската полиция я конфискува през 2014 година След дълъг правосъден развой швейцарските управляващи предадоха иконата предходната седмица и тя беше превозена до Кипър.                    

Кипърската черква от десетилетия се пробва да наблюдава голям брой религиозни артефакти, откраднати от стотици изоставени църкви и манастири в северната част на страната и продадени в чужбина.

Църквата съобщи, че върнатата икона ще бъде съхранявана от архиепископията, " до момента в който се върне на полагащото ѝ се място " в църквата " Антифонитис ".

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР