Икебани са представени и с български народен традиционен реквизит в

...
Икебани са представени и с български народен традиционен реквизит в
Коментари Харесай

Цветни икебани в български стил показват преклонение към природата

Икебани са показани и с български национален обичаен атрибут в български съдове и в модерни съдове, с цел да съвместим цялата история и традиция, която прелива в съвремеността. В Япония и кимоната, икебаната и другите изкуства не са подчинени, а съобразени с природата.

Това съобщи в изявление пред БГНЕС Елена Колева от школата по икебана “Кагецу ”.

Колева описа, че изкуствата в Япония не се пробват да подчинят природата, а демонстрират своето поклонение. “За да го създадат, са съобразени със сезона. Затова виждаме главно хризантеми и есенно обагрени цветя ”, уточни тя. Колева означи, че 16 листната система хризантемата е знак на Япония и императорското семейство и затова хризантемата участва в изложбата. Тя изрази вяра, че публиката ще усети топлата връзка преплетена сред обичайните български стомни, менчета, топлите цветове на българските носии и на японските кимона.

Мария Кеменчеджиева, ръководител на Сдружението за икебана “Кагецу ” сподели, че към този момент години наред вземат участие в дните на японската просвета в България. Тя уточни, че този път концепцията им е била да съчетаят българската и японската просвета. “В изложбата по икебана има две тематики - класическа икебана и икебана композиции в подтекста на българския тип. ”, добави тя.

Керемеджиева означи, че кимоната са забавни като дрехи и през днешния ден посетителите могат да се насладят на хубостта им./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР