Играта на Григор Димитров често е трудна за описване. Опит

...
Играта на Григор Димитров често е трудна за описване. Опит
Коментари Харесай

Григор: Докато съм с ракета в ръката си, знам, че имам шансове

Играта на Григор Димитров постоянно е сложна за разказване. Опит направи Ричард Озбърн за ATP Tour Insider, представен от " 24 часа ".

Както и да звучи, Григор Димитров към този момент е на избрана възраст. На 32 години той към момента има да изиграе още доста мачове. В същото време не е дебютант. Победата му над Хуан Пабло Варияс от Перу на шампионата в Чънду не бе елементарна за Димитров. Тя бе под №400 в сполучливата кариера на българина. Последваха запаметяващи се триумфи против Холгер Руне в Пекин и Карлос Алкарас в Шанхай и Димитров към този момент има 17 победи против противници от топ 5.

Тенисът има своите стандарти. Роджър Федерер, с който (коректно или не) Димитров толкоз постоянно е сравняван, постоянно е бил човек с швейцарски темперамент, съвършен във всяко отношение, който танцува при излизането си на централния корт. Рафаел Надал е бикоборец, потопен в алено матадор с неразрушима воля за победа. Новак Джокович е чудото на този спорт, еластичен войник, който продължава да събира и да нападна върховете. Всичко това ме кара да се запитвам по какъв начин гледат на Димитров сътрудниците му от тениса

Каква е неговата еднаквост на и отвън корта? Но когато го помолих да си направи самоанализ, той напряко ме затапи: “Не знам. Нека да попитаме останалите. Много съм любопитен. Но това е доста добър въпрос. Какво мислиш? ”, бе отговорът му.

Започнах с нещо като “Елегантен, атлетичен... ”

“Това е задоволително ”, сподели той с усмивка.

Разбира се, ветеранът Димитров е нещо доста повече. Той от дълго време е измежду най-харесваните характери в професионалната верига. Бившият №1 при юношите е любим на почитателите и на останалите в съблекалнята, а играта му от време на време е предизвикателство за главните закони на физиката. Десет години и половина след дебюта си при експертите индивидът, който стана №3 в света през 2017 година, в сезона, когато завоюва две от най-големите трофеи в кариерата си (в Синсинати и финалите на АТП), е благополучен просто да бъде себе си. Докато доста от играчите, с които той се състезаваше, се ориентираха към живота отвън тениса, той към момента е фактор от топ 20, подготвен постоянно да търси способи да усъвършенства играта си.

- Намираме се в забавен миг за спорта. Федерер се отхвърли на 41 години, Джокович е все по този начин мощен на 36. В същото време имаме 20-годишни звезди като Карлос Алкарас. Може ли да се приказва за разделяне, имате ли възприятието, че не принадлежите нито към една от тези категории?

- Ние сме от поколението сред тези две. Колко от нас към момента играят? Няма толкоз доста състезатели на 32, 33 години сега, които да не престават. Има, само че са малко. Но като част от това потомство аз мога да проследявам всяка смяна, по този начин да се каже. Без подозрение Алкарас подвигна летвата доста високо за всички 20-годишни. Колкото до мен, аз очаквам да видя по какъв начин нещата ще се развият в идващите 2-3 години. Мисля, че ще се изненадаме какъв брой доста промени ще настъпят.

- Изпитвате ли към момента същата наслада при удар по топката като при присъединението ви към веригата през 2008 година?

- Да, само че несъмнено има моменти, в които би трябвало да имаш друга настройка. Трябва повече да внимаваш за тялото си. Да следиш какво ядеш, по какъв брой часа на седмица тренираш. Когато си млад, можеш да си позволиш повече волности. Да пропуснеш хранене или да ядеш нещо нездравословно, да спиш по-малко. Въпреки това усещаш, че си млад. Сега сигурно е друго. Но сега от ден на ден правя оценка и одобрявам настоящето състояние на нещата. Чувствам се все по-удобно в личната си кожа и с всичко, което върша - храня се, когато би трябвало, лягам си рано, прави ми удоволствие да се събудя и да изпия чаша кафе като първа задача за сутринта, след това в 6,30 ч да изляза на разходка. Просто по този начин съм привикнал през годините в професионалната верига. Чувствам се по-добре с всяка минала година и знам, че имам повече опит от доста други играчи. Разбира се, в този момент има по-добри от мен, само че с моя метод на живот си давам нови шансове.

- Чувствате си се убеден в себе си сега? Тръгвате ли за шампионат от “Големият шлем ”, като си представяте по какъв начин ще вдигнете купата след финала в неделя?

- В момента сме в подобен интервал в нашия спорт, когато доста състезатели започнаха да играят извънредно добре и да си имат вяра повече. Честно казано, няма разлика измежду играчите сред №50 и №100. Почти същото е и за тези от №50 до №20. Във втората десетка е друго, само че в случай че нещата се развиват добре и имаш шанс при жребия, можеш да постигнеш доста. Докато съм с ракета в ръката си, аз знам, че имам шансове. Вярвам, че към момента има какво да усъвършенствам. Ако притежаваш това чувство и тялото се държи добре, всичко може да се случи. В последните години сме виждали луди неща и в последна сметка се питаш за какво да не го направя и аз? В нашия спорт е жизненоважно да останеш положително надъхан и окуражен. Не самичък печелил купа от дълго време (2017 г.) и като си слагам цели, преценям коя е допустима за реализиране за момента. Добре е да мисля за купа от “Големият шлем ”. Но тази мисъл в този момент е малко настрана, тъй като имам други цели. Искам да се върна в топ 10, да печеля още веднъж шампионат и да стартира да си имам вяра още повече.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР