Игра и забавление, които могат да причинят огромен проблем и

...
Игра и забавление, които могат да причинят огромен проблем и
Коментари Харесай

Лазери за игра се оказват сериозно предизвикателство за бойната ни авиация 

Игра и развлечение, които могат да причинят голям проблем и даже покруса. Малките любителски лазери, които са евтини и налични в магазините, се оказват съществено предизвикателство за бойната ни авиация нощем, описват от bTV. 

Какви са рисковете, когато лъчите им се насочват към небето, изключително в регион с военни летища?

Така от кокпита на изтребител се вижда облъчването с лазер нощем.

Затова военновъздушните сили разгласиха необикновен зов на формалната си страница:

" Уведомяваме и молим жителите на град Пловдив и близките обитаеми места да не насочват светещи лазерни устройства към прелитащи самолети и вертолети в стадия на смъкване за заход за кацане на летище Пловдив! Светлините на портативните лазерни устройства може съществено да увредят зрението на водачите или да провокират краткотрайна слепота, която да заплаши сигурността на полетите. "

Според наш военен водач, чийто живот е обвързван с военно-въздушните сили към този момент половин век, лазерните лъчи са извънредно рискови при кацане – те дезориентират водача в изтребителя.

" 30 секунди преди самолетът да опре на полосата, водачът би трябвало да извърши 108 интервенции с ръцете си и с очите. Може да повреди съществено зрението. И друго - при кацането може да се получи сериозна спешна обстановка ", споделя генерал-майор Димитър Цветков.

Бърза инспекция демонстрира, че даже мощен зелен лазер може да бъде платен сред 10 и 30 лв.. А за военачалник Цветков игрите с тези устройства повтарят събития от втората половина на 90-те години.

" Когато прохождаше нов тип певческо изкуство в България, по този начин наречената " чалга ", се проведоха огромни концерти по игрища всеобщо. И светлини какви ли не. Тогава си припомням за пръв път попаднахме под лъчите, само че те бяха с бяла прожекторна светлина, които също затрудняваха полетите нощем “, споделя още генералът.

Пилотите в гражданската авиация имат по-голям късмет да избегнат въздействието на лазерите, защото в кабината са двама.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР