Идоли на повечето деца са нападателите. Почти всеки месец Лео

...
Идоли на повечето деца са нападателите. Почти всеки месец Лео
Коментари Харесай

Най-добрите вратари в света

Идоли на множеството деца са нападателите. Почти всеки месец Лео Меси и Кристиано Роналдо слагат нов връх, а полемиката кой от тях е по-добър не стопира. Двамата реализираха забележителни резултати в най-популярната игра, само че виновност по тази причина имат и класните им съотборници и не на последно място постоянните вратари в Барселона и Реал. Позицията с номер 1 не е от най-привлекателните. Защото рядко ставаш воин, а в множеството случаи даже си огромният виновник. Но има и изключения от правилото. И това са футболисти, родени да избавят даже при невъзможни обстановки. Ето и кои са те в нашата ранглиста:

Започваме със Самир Ханданович . Когато през 2012 година Жулио Сезар напусна Интер след седем сезона на "Джузепе Меаца ", никой не очакваше, че "нерадзурите " ще намерят негов заслужен заместител незабавно. Но се случи тъкмо това. Словенецът дойде в Италия едвам 20-годишен и натрупа стабилен опит на Ботуша с екипите на Удинезе, Тревизо, Лацио, Римини и Интер. На два пъти бе избиран за вратар на годината в Серия А. Този сезон Ханданович играе сносно и макар че напоследък Интер понижи оборотите, към момента има шансове да финишира в топ 3 за първи път в последните седем години.

Следващият в класацията е Марк Андре Тер Стеген . Германецът търпеливо изчака своя миг, с цел да се трансформира в водач в Барселона и да измести от сърцата на последователите Виктор Валдес. Европейският първенец с Германия до 17 години записа требъл още в първия си сезон на "Камп Ноу ". Въпреки че не игра в Ла Лига, където титуляр бе Клаудио Браво. Сигурните му намеси донесоха в Каталуния другите две оценки в Шампионската лига и в Купата на краля. Трофеите му с екипа на каталунците към този момент са девет на брой. Това лято завоюва и Купата на Конфедерациите с Германия. А през тази акция пази устойчиво и неслучайно Барса е един от най-силно представящите се тимове сега.

Продължаваме с Давид Де Хеа . Испанецът прави чудеса под рамката на Манчестър Юнайтед. Казват, че зад израстването му стои специфична диета, стотици часове работа във фитнес залата и татко му Хосе, който като някогашен вратар на Хетафе му дава първите уроци във футбола. С Испания стъпва три пъти на европейския връх - един път със селекцията до 17 години и два пъти с тази до 21. Прави име в тима, който поддържа още като дете - Атлетико (Мадрид). След успех в Лига Европа и Суперкупата на Стария континент стана най-скъпият вратар по това време в британския футбол, подписвайки с Манчестър Юнайтед. Феновете го съпоставят с Едвин ван дер Сар, наричайки го Ван дер Хеа, а кумир на испанеца постоянно е бил друга легенда на „ алените дяволи “ - Петер Шмайхел. Де Хеа хвана края на кариерата на великия сър Алекс Фъргюсън, който с следващия си ослепителен ход обезпечи мощен вратар на Юнайтед за години напред.

Малцина знаят какво е да играеш в най-титулувания клуб за всички времена и да си част от един от най-успешните интервали в клубната история. Това обаче е добре известно на Кейлор Навас , вратарят на Реал Мадрид. Костариканецът съумя да замести неповторимия Икер Касияс. Навас завоюва редица титли през отминаваща си година, а перлата в короната е триумфът в Шампионската лига за втори следващ сезон. Класата си потвърди и на последното Световно състезание в Бразилия. Там той опази вратата си суха против Италия и Англия, а Коста Рика изхвърли футболните сили от шампионата още в груповата фаза. Навас и съотборниците му стигнаха до четвъртфиналите - най-хубавото показване в цялата история на централноамериканската страна.

Следващият в листата е Уго Лорис . Французинът е освен мощен футболист, само че и огромен водач. За това приказва фактът, че е капитан както на клубния си отбор Тотнъм, по този начин и на националния тим. Той е от извънредно рядката порода играчи, станали огромни футболисти, произхождайки от богата фамилия. В семейство на юрист и банкер Лорис не стопира да следва футболната фантазия и към този момент си е извоювал място измежду най-хубавите на своя пост в света.

Изглежда в Словения са намерили точната рецепта за основаването на топ вратари. Освен упоменатия Ханданович, страната се радва и на Ян Облак . Той е единствено на 24 години, а играе като че ли има стотици мачове зад тила си. Страхотен требъл с Бенфика му обезпечи трансфер в Атлетико, където пази на висота. Голямата му болежка е, че няма интернационален успех след два изгубени финала - в Лига Европа и в Шампионската лига.

В топ 3 влиза Тибо Куртоа . Още един вратар, който разви качествата си при Диего Симеоне в Атлетико, където завоюва четири трофея и игра край в Шампионската лига. Сега белгиецът е закрепостен титуляр в Челси. В последния шампионски сезон на "сините " от Лондон той позволи единствено 28 гола, а в 16 срещи отрази всички удари към вратата си. Английският отбор не желае да се разделя с Куртоа, само че надали белгиецът ще остане в Челси и след края на контракта си, който изтича през 2019-а. Причината е фамилията му, което се е открило в Мадрид и звездата избира да се завърне в Примера дивисион.

Каквото и да се каже за Джанлуиджи Буфон , ще бъде малко. През далечната 2001 година Ювентус заплати на Парма умопомрачителните 52 милиона евро. В следствие това се оказа една от най-хубавите покупко-продажби в историята на футбола. И до през днешния ден Буфон е най-скъпият вратар за всички времена, а за някои и най-хубавият. Държи десетки върхове. В кариерата си има над 1000 мача. Световният първенец на Мондиал 2006 е трансформирал в действителност доста свои фантазии, като се изключи една - да победи в Шампионската лига. Но след три изгубени финала Джиджи към момента има вяра, тъй като Юве е измежду четвъртфиналистите.

Време е и за водача в класацията. Това е Мануел Нойер . В момента титулярният вратар на Байерн и Германия се възвръща от травма и почитателите с неспокойствие чакат завръщането му на терена. Нойер е триумфирал във всички вероятни шампионати с баварците. С Германия стъпи на международния връх на последния планетарен шампионат. Той е и последният вратар, определен в тройката за „ Златната топка “. През 2014-а бе изпреварен само от феномените Меси и Роналдо. Прякорът му е Стената, а може би думите на Буфон за него са най-точни – „ Най-добрият вратар на модерната ера “.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР