Идеята за вертикално земеделие имаше всичко, за да привлече съвременния

...
Идеята за вертикално земеделие имаше всичко, за да привлече съвременния
Коментари Харесай

Защо фалират всички ИИ ферми за оглеждане на маруля и други зеленчуци?

Идеята за отвесно земеделие имаше всичко, с цел да притегли актуалния рисков капитал. Нова технология, употребяваща роботи, дронове и изкуствен интелект. Обещания за големи икономии на вода и липса на потребност от естествена почва (може би това е нашето бъдеще на Марс или просто на една бъдеща безплодна Земя). Плюс продоволствена сигурност за всички страни и запазване на околната среда. А също и, несъмнено, милиони облаги, защото хората, живеещи в пустинни или сухи райони (а те са 2,1 милиарда), ще платят всевъзможни пари за маруля или зеле напряко от лехата, нали?

Всичко това звучеше отлично. А през миналите пет години вложителите вложиха милиарди долари в сходни започващи предприятия за „ отвесно земеделие “. Тези стартъпи подписаха покупко-продажби с Nokia, IKEA, Amazon и Microsoft, с фондовете в Дубай и Абу Даби. Някои от тях се трансфораха в еднорози, а оценките им се издигнаха да стратосферата. Но в този момент тази нова промишленост се сблъсква със суровата действителност. Финансирането пресъхва, облагите някак все липсват, а кредиторите са наоколо и скърцат със зъби.

Вертикалното политане

Може би не сте чували за тези новосъздадени ферми, само че в действителност те са десетки. Някои от тях, като Crop One Holdings в Дубай или Oasis Biotech в Лас Вегас, доставят пресни билки и салати на петзвездните заведения за хранене, които няма от кое място другаде да си набират нужното количество свежа растителност в изискванията на изсъхнал климат. GoodLeaf се разраства в Канада и неотдавна получи финансиране за развиване в размер на 78 млн. $. Spread създава зеленчуци в Япония от 15 години и неотдавна продаде стомилионната си салата. А FarmedHere управляваше голяма плантация в Кентъки в източната част на Съединени американски щати през 2016-2017 година Индустрията на отвесните ферми към този момент е толкоз развита, че даже си има лично всекидневно списание.

Но най-известната и най-голямата в света компания за отвесни ферми, подпомагани от изкуствен интелект, е AeroFarms. Тя създава към 200 типа растения в интензивен режим и има подписани контракти с фондации от Саудитска Арабия, Съединени американски щати, Австралия и даже с компании от Швеция и Норвегия.

 

От 2016 година насам AeroFarms разполага с най-голямата фабрика за растения в света – в постройка на някогашен цех за стомана в Нюарк, покрай Ню Йорк. Обектът с повърхност 6500 кв. м разполага с отвесни лавици с лехи, които се издигат до небето. Те могат да създават до 2 млн. тона зеленчуци годишно – без естествена светлина и без почва. За елементарните фермери даже една десета от тази годишна продукция на такава повърхност би била непостижима, даже в случай че разполагат с най-плодородната почва в света и най-хубавата слънчева светлина.

 

Системата на AeroFarms работи на правилото на аеропониката: корените на растенията не са потопени в почвата, а се спускат надолу през дупки в специфичен поднос. Те се пръскат постоянно със специфичен аерозол, тъй че растенията да получават нужните им хранителни субстанции. Този метод икономисва 95% вода.

Не се употребява слънчева светлина, а единствено LED осветяване. Машината трансформира интензивността и цвета му доста деликатно, до момента в който растенията порастват. Има вентилатори, които се въртят непрестанно. Земеделските стопани се разхождат доста постепенно около лехите в защитни костюми, гумени ръкавици и мрежи за коса. Всичко наподобява по този начин, като че ли тук е лаборатория за проучване на вируси или най-малкото се учат същества от друга планета. Но в реалност сходно внимание и сензитивност са значими, тъй като всеки параметър може да бъде сериозен.

Всички процеси във фермата се управляват от 30 000 датчика, ситуирани по периметъра на всеки от подносите. Те наблюдават температурата, влажността, равнищата на CO2 и кислорода. Учените, занимаващи се с данни, проучват тези индикатори в действително време, като употребяват логаритми с машинно образование. А изкуственият разсъдък се пробва да планува по какъв начин ще порастват бъдещите култури и кои параметри могат да бъдат усъвършенствани.

 

Целта е да се усъвършенстват логаритмите за развъждане на 250 разнообразни типа растения, в това число зеле, рукола и мизуна. Всяка година процесът се усъвършенства с 10-20%, което разрешава да се пести още повече вода и да се отглеждат по-големи и по-вкусни растения. След като компанията открие по-добър метод за развъждане на зелени растения, тя може да повтаря този способ всякога във всяка отвесна плантация, която построява. Засега AeroFarms изпраща продукцията си на заведения за хранене в Ню Йорк, които могат да се похвалят с това къде е отгледана и да зарадват клиентите си с пресни артикули.

Всичко това, несъмнено, звучи отлично. Всеки би дал пари! Нещо повече: посредством смяна на настройките на оборудването AeroFarms може да повлияе на усета, цвета и текстурата на растенията. Например, във отвесната плантация може да се отглежда по-пикантна рукола или по-сладко къдраво зеле. Журналисти, които са били във фабриката, разказват какъв брой изненадващо вкусни са листата на марулята.

По-вкусна и софтуерно напреднала храна, създадена в непосредствена непосредственост до вас – може ли нещо да се обърка?

Една неприятна година

В същото време преди две седмици AeroFarms стана последният и най-известен образец за банкрут на умна отвесна плантация. Те подадоха молба за оповестяване в неплатежоспособност, откакто строителството на новата огромна постройка за тяхното дружество в щата Вирджиния, както споделят, им е изчерпало всичките финансови средства. Това се случва макар обстоятелството, че още през февруари тази година компанията си е осигурила многомилионен контракт за създаване на нова плантация в Абу Даби. Очевидно и тези пари към този момент са изчерпани.

И този срив настъпи малко откакто сходна компания, производител на салати Kalera, разгласи банкрут през април. През май AppHarvest, голяма компания, която ръководи високотехнологични оранжерии, получи уведомление за несъблюдение от един от своите вложители, на който не беше изплатила част от заема. В момента тя оспорва това съобщение за несъблюдение, само че в случай че не успее да реализира съглашение с кредиторите си, тя може да изпадне в „ неплатежоспособност или несъстоятелност “, съгласно самата компания. В пика на своето развиване през февруари 2021 година AppHarvest струваше 5,8 милиарда $, а в този момент, две години по-късно, се продава за по-малко от 60 млн. $. Абсолютно рекорден спад (почти 100 пъти!) за една на пръв взор постоянна област като производството на храни. Какво става?

Проблемът на всички места е еднакъв: фирмите харчат доста повече, в сравнение с създават. Ниски цени на селскостопанските артикули и високи цени на научноизследователската и развойна активност. Плюс заплащането на прекомерно високи заплати на многото експерти: аграрни производители, разработчици и IT експерти. И нуждата от “ основаването на изкуствено слънце “ от стотици хиляди светодиоди за всичките си стопанства. В резултат на това, съгласно разнообразни оценки, производството на маруля в другите „ отвесни “ компании коства сред 100 и 500 $ за кг. А те би трябвало да я продават почти на нормалната цена, към 5 $. Загубата от всеки кг е в действителност голяма.

Единствено в Япония бизнесът с отвесните ферми носи положителни пари. Само че там в тази област стартъпи няма

Всички се утешаваха един различен. Твърдяха, че всичко ще се получи, когато производството се усили до хектари. Когато цялата технология към този момент е овладяна и изучена. Но следователно разноските за основаването на такава отвесна фабрика, както и да го погледнете, ще бъдат големи – тъй като тя ще бъде неведнъж по-голяма от гигафабриката на Tesla. И в случай че нещо се обърка с нея, загубите могат да бъдат пагубни. Ето за какво нито една от фирмите даже не е почнала построяването на сходна фабрика.

През 2020 година и 2021 година всички разноски бяха обезщетени с големи финансови инжекции. Развитите стопански системи, надути с хеликоптерни пари, търсеха всеки вероятен метод да влагат тези пари, било то в акции, криптовалути или стартъпи с отвесни ферми. И по този начин всички тези отвесни ферми бързо и елементарно получиха солидни финансови инжекции, без значение от действителната им стойност и вероятности. Сега всички тези компании, от AppHarvest до Tesla, трябваше да слязат от небето на земята.

 

В същото време отвесните ферми с изкуствен интелект се показват най-зле. Рисковите вложители вляха пари в тях, очаквайки периоди и възвръщаемост като при започващите компании. А не като ферми с същински растения и земеделие. „ Версия на продукта 2.1 “ би трябвало да излезе на пазара след няколко седмици, а не след няколко сезона. От фермите, стига да разполагат с изкуствен интелект и високи технологии, се чакат резултати като от разработчиците на програмен продукт. Което, несъмнено, няма по какъв начин да стане. И тогава пристигна разочарованието.

През последните години се появиха десетки такива стартъпи, като доста от тях получиха съвсем безкрайна поредност от кръгове на финансиране. Оценките на компании като AppHarvest и AeroFarms доближават милиарди. Но съвсем никоя от тях (с изключение на японската Spread) не оцеля. Миналата година за отвесно земеделие бяха набрани над 1 милиарда $. Тази година цифрата е по-малко от 50 млн.

Отглеждане на кълнове от маруля
 

Експертите от сектора не престават да настояват, че развъждането на закрито ще се трансформира във значима част от селското стопанство в бъдеще. Най-малкото в горещите и сухи райони, само че също по този начин и в районите с небогати почви. Особено като се има поради, че изменението на климата провокира все по-разрушителни горски пожари и наводнения по целия свят, а отвесните ферми оказват помощ да се компенсира всичко това. Въпреки това евентуално ще минат най-малко няколко десетилетия, преди тези компании да съумеят да заемат забележителен пазарен дял.

AeroFarms има желание да излезе на борсата през 2021 година, с цел да набере капитал. Тя се оценяваше на към 1,2 милиарда $, а капацитетът за напредък изглеждаше безграничен. Но защото лихвените проценти на ФЕД започнаха да се покачват, а стопанската система се сви, вложителите започнаха деликатно да ревизират рентабилността на започващите предприятия – нещо, което не бяха правили от години. И стана ясно, че отвесните ферми не си заслужават инвестицията. Ползите в тази област (засега) даже не са забележими.

„ Капиталовите потоци станаха по-малко налични “, съобщи тази седмица Гай Бланшар, президент и основен финансов шеф на AeroFarms, по време на видеоконференция от завода на компанията в Нюарк.

Той сподели още, че AeroFarms ще се опита да избегне банкрута. За задачата ще насочи ресурсите на компанията към развиването на бизнеса с развъждане на микрозеленчуци – кълнове от разнообразни култури, които могат да се продават и употребяват в границите на единствено две седмици. С по-бърз „ индустриален цикъл “ те чакат, че бизнесът може да стане печеливш още към края на годината

Според шефа на AeroFarms вложителите са смятали отвесните ферми за „ неограничената граница на нововъведенията “ и „ бъдещето на селското стопанство “. Сега те идват и споделят – „ покажете ми този печеливш бизнес, какви са вашите облаги? Те повече се интересуват не от авангардните започващи компании, а от положителните остарели предприятия, които ще донесат облага.

Край на първа част. Във втората ще разгледаме по какъв метод бизнесът на отвесните ферми за развъждане на зеленчуци може да бъде избавен.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР