Идеята за простичкия подход“ към нещата е добре приета и

...
Идеята за простичкия подход“ към нещата е добре приета и
Коментари Харесай

Ето защо кратките, но редовни разходки са полезни за здравето

Идеята за „ простичкия метод “ към нещата е добре призната и необятно употребена в доста аспекти на живота и всекидневието ни. Не по този начин стоят нещата при тренировките обаче… Когато се приказва за извършения, в случай че физическото натоварване не е мощно натоварващо и изтощително – се смята, че не е дейно.

Този метод на мислене освен може да докара до претоварване и безсилие (особено при начинаещите спортуващи), само че е и една от главните аргументи доста хора да се усещат неспокойствие и демотивирани от неналичието на резултати, макар големите старания, които поставят.

Това не значи, че интензивните тренировки и времето, прекарани във физическа интензивност, са ненужни. Напротив – с покачване на честотата и интензитета им се усъвършенстват и резултатите. Но не е нужно постоянно да си „ под пара “ и на ръба на опциите си, с цел да подобриш здравословното си положение – от време на време даже и дребните крачки са задоволителни за огромна смяна (макар и в по-дългосрочен план).

Затова, в случай че търсиш смяна, в случай че искаш да живееш по-здравословно и да изглеждаш по-добре, само че без да отделяш съществени количества време и сила в това – тази публикация е за теб! А решението е – разходка! Ето за какво даже и късите, ежедневни разходки, могат доста да подобрят физическото ти положение и здравето ти в дълготраен проект:

Разходка или тичане – кое е по-здравословно?

Разликата сред „ потребни здравословни привички “ и „ потребни привички за  “ е една от най-трудните за схващане здравни концепции, най-малко в моя опит с хора и клиенти през годините. Това, че нещо е здравословно, не значи безусловно, че ще докара до изгаряне на мазнини.

Най-лесният образец за това е най-често срещаната неточност в спазването на  – подценяването на количеството храна. Дори да се храниш с потребна храна, в случай че ядеш прекомерно доста от нея, освен няма да отслабнеш само че можеш и да качиш килограми. И противоположното – ограничаването на храната може да е потребно, когато се опитваш да отслабнеш, само че в случай че е прекомерно огромно – резултатът е противоположен и може да утежни здравето, вместо да го усъвършенства.

Същото важи и при упражненията – елементарно може да се спори, че има избрани физически извършения (като силовите тренировки), които са по-ефективни за поддържане форма от други (като бягането или разходките). На процедура обаче, всичко опира до твоите съответни цели, благоприятни условия и стремежи.

Да, силовата подготовка изгаря повече калории от бягането, а бягането ще изгори повече калории от разходката, за същия интервал от време. Въпросът е – имаш ли време и предпочитание за подготовка или кардио? Колко постоянно можеш да ги включиш в дневният си график? Изобщо – имаш ли физическата опция да се оправиш с такова натоварване? И в последна сметка – каква е задачата ти? Да отслабнеш или просто да поддържаш добра форма и здраве?

Да кажем, че бягаш единствено 2 дни в седмицата по 45 минути. Но може би това не ти подхожда и води до прочувствено безсилие или пък физическа болежка? Сега дано съпоставим това с една 30-минутна разходка 5 дни в седмицата, с бързо движение.

Общото количество физическа активност (150 минути разходка против 90 минути бягане) ще се усили, честотата на физическата интензивност също (5 дни в седмицата против 2 дни), натоварването върху ставите ще бъде понижено, както и равнищата на стрес.

Да не приказваме, че в случай че комбинираш тези разходки с други извършения - като подготовка с тежести или някакъв спорт – разходката ще играе ролята и на активна отмора, която ще помогне на мускулите да се възстановят по-бързо и ще понижи болката и мускулната тресчица след подготовка.

Така че, с цел да отговоря на въпроса „ ходенето по-полезно ли е от бягането? “. При намаляване – може би не е, в случай че го съпоставяме непосредствено минута за минута или по отношение на изгорените , само че все пак може да се окаже по-здравословен и по-лесен за поддържане вид за теб в дълготраен проект и в последна сметка – да ти донесе повече изгоди, въпреки и по-бавно във времето.

Може ли да се отслабне с разходки?

Вярваш или не – разходката може да бъде ефикасна физическа активност освен за възстановяване на здравето, само че и за намаляване. Стига да полагаш поредни старания да я запазиш като постоянна част от всекидневието си (и несъмнено – да се храниш вярно за задачата си).

Това изказване можем да подкрепим и с научни доказателства. Проучване от 2011 година, оповестено в списанието International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity показва, че 5 минутната разходка на всеки час може да способства с изгаряне на до 660 калории седмично. Ако умножим времето до 1 година – това се равнява на 4.5 до 5 кг намаляване, единствено с леки разходки.

Разбира се, не всеки може да си разреши 5 мин. отмора от работа на всеки час, само че даже да намалиш времето на половина – резултат ще има. А и отново подсещам, че тук не става въпрос единствено за намаляване – а за изцяло възстановяване на здравето и физическото ти положение. Ето по какъв начин:

Доказаните изгоди от разходките за здравето:

Ползите за здравето от ходенето не би трябвало да се подценяват, тъй като проучванията демонстрират, че то несъмнено е доста удобно за нас.

Например, едно проучване от Холандия съпоставя разнообразни типове физически извършения и придвижване (и неналичието на такива) върху редица здравни маркери (това са избрани величини, които се мерят, с цел да покажат по какъв начин тялото в действителност се усеща и дали сме здрави или не).

Проучването разгледало резултатите върху телата на участниците от 3 типа физическа активност:

- Стоене на едно място, седнали

- Стоене в изправено състояние

- Физически извършения (от време на време)

 Оказало се, че разликите от тези разнообразни типове физическа активност могат да се измерят и да покажат въздействието си върху тялото единствено за няколко (3-4) дни.

В това изследване учените следили 61 човека - някои здрави, други с наднормено тегло, а трети - с наднормено тегло и диабет. Никой от тях не бил упражнявал преди проучването. Те трябвало да следват три разнообразни модела на живот, всеки в продължение на четири поредни дни. Моделите били:

- 14 часа седене дневно, ставане единствено с цел да се употребява тоалетната;

- 13 часа седене + 1 час умерена физическа активност/упражнения;

- 8 часа седене + 6 часа стоене (прави) или разхождайки се наоколо;

Сравнявайки физическите индикатори на участниците преди и след този 4-дневен интервал, учените разкрили следните резултати:

- 14-часовият затънал ден довел до утежняване на холестерола и повишение на инсулиновата сензитивност, даже при здрави хората с добър метаболизъм;

- Групата с 13-часов затънал ден + 1 час подготовка посочила усъвършенстване на здравето на ендотелните кафези (които поддържат кръвоносните съдове гъвкави, еластични и здрави) и без смяна на инсулиновата сензитивност или холестерола; 

- При групата, комбинираща стоене с разходки се следили усъвършенствания в инсулиновата сензитивност и в равнищата на холестерола;

Заключението, което можем да си извадим от този образец е, че придвижването си има преимущества, само че в това време – не всяка физическа активност може да усъвършенства всички физически маркери по едно и също време. Само тъй като вдигаш тежести или имаш време за фитнес, не значи, че можеш да седиш на едно място през цялото останало време от деня, без да последствия.

В обобщение…

Добре е физическото натоварване от тренировките да се комбинира и с ниско-интензивно придвижване и разходки (т.е. с дейна почивка), с цел да осигуриш пълноценно усъвършенстване в здравето и физическата си форма. Освен това, даже и единствено по себе си, ходенето има изненадващо количество преимущества за здравето (и да, ще ти помогне даже да изгориш някоя спомагателна калория, в случай че го комбинираш с неизменност и подходящ .

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР