Идеята за халифат е все още жива. Рискът от тероризъм

...
Идеята за халифат е все още жива. Рискът от тероризъм
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Идеята за халифат е жива, рискът от тероризъм остава

Идеята за халифат е към момента жива. Рискът от тероризъм остава огромен. Това съобщи пред Българска национална телевизия специалистът по сигурност Йордан Божилов по отношение на отвличането и тройното ликвидиране в френския град Треб.

Припомняме, трима души бяха убити в град Треб в Югозападна Франция, откакто въоръжен мъж открадна кола, откри огън против служители на реда и по-късно взе заложници в супермаркет, крещейки " Аллах акбар ". Най-малко 12 души са ранени. Нападателят беше премахнат от френските спецчасти. По-късно ДАЕШ поеха отговорност за нападението.

Божилов дефинира нападението като терористична офанзива, тъй като с изключение на нахлуване с оръжие, терористът имал и политически претенции. Припомняме, той е настоял за освобождението на Салах Абдеслам, който е единственият оживял от 10-членната терористична клетка на ДАЕШ, която извърши терористичната офанзива в Париж през ноември 2015 година

Експертът по сигурност добави, че единствено за интервала от 2013 до 2014 година от Европа в редиците на ДАЕШ са се включили няколко хиляди души. По думите му някои от тези, които към момента са живи, се пробват да се върнат в Европа от Сирия и Ирак, тъй че да продължат терористичната си активност.

Божилов установи, че връщането на бойците не е толкоз притеснително, колкото това, че процесите на радикализация, които са подтикнали европейците да се борят паралелно с терористите, не престават да се развиват в Европа. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР