Идеята на турския президент Реджеп Ердоган църквата Света София да

...
Идеята на турския президент Реджеп Ердоган църквата Света София да
Коментари Харесай

Анализатор: Идеята на Ердоган за „Света София” няма да се осъществи

Идеята на турския президент Реджеп Ердоган църквата Света София да стане джамия, няма да се реализира. Това е политически ход. С това изявление той желае да активизира мюсюлманския електорат преди локалните избори. Това сподели историкът доктор Ибрахим Карахасан – Чънар в ефира на БТВ.

"В претекстовете си турският водач показва, че по този начин таксата за вход ще отпадне. Света София обаче би трябвало да остане музей. Това е една реликва. Тя е част от една цивилизация. Това е на ниска цена храм-символ на международната история. Смятам, че в бъдеще ще остане музей ", уверен е анализаторът.

"Имало е такива моменти със „ Света София” предходната година. Той прочете цитати от Корана там и по някакъв метод провокира гнева на патриаршията – гръцката на първо място. Истанбул е център на православния свят и продължава да бъде”, уточни Чънар.

"Линията, която следва Ердоган е ясна – той е благоверен мохамеданин и бранител на исляма в Турция. На фона на вътрешните политически игри обаче Турция търпи провали на интернационалния фронт ", уточни още анализаторът.

"Анкара губи съдружници в лицето на Съединени американски щати и Япония. Все повече се отдалечава и от Европа ", сподели Чънар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР