Идеята на премиера в оставка Кирил Петков за , по

...
Идеята на премиера в оставка Кирил Петков за , по
Коментари Харесай

Фонд "Стамболов" капитулира безславно

Идеята на премиера в оставка Кирил Петков за, по който страната да финансира образованието на 30 български студенти във водещи университети в чужбина, в случай че след това се върнат да работят у нас, капитулира. Това стана ясно след последното съвещание на просветната комисия, на което депутатите отхвърлиха предлагането на депутата от Политическа партия Антон Тонев за легализиране на въпросния фонд.

В четвъртък депутатите най-накрая одобриха на второ четене измененията в закона за висше обучение, регламентиращи образованието на. Те се чакат от дълго време от университетите, с цел да могат те официално да започват взаимните си стратегии с други вузове, създадени преди месеци по европрограма. Остава единствено те да бъдат признати и в пленарна зала, с цел да не бъдат под риск., получени по към този момент подписаните им контракти.

Гледането на измененията в ЗВО бе 4 пъти отлагано поради препоръчани сред първо и второ четене нови редакции, нямащи нищо общо с предмета им. Такова бе точно предлагането на Антон Тонев, което гласи, че със средства от държавния бюджет могат да се финансират не единствено национални стратегии за развиване на държавните висши учебни заведения, само че и такива за " придобиване на степен на висше обучение във висши учебни заведения в чужбина от български жители за професионалната им реализация на пазара на труда в България ". 

Текстът бе подложен на критика от съвсем всички партии, без Политическа партия и Българска социалистическа партия, най-малкото тъй като съгласно тях сходни концептуални промени не трябва да се внасят сред първо и второ четене, а след нужното за това публично разискване. Според ГЕРБ програмата би нанесла репутационен проблем на висшето ни обучение, защото споделя мълчешком, че непознатото е по-добро от нашето. От Държавно стопанско предприятие се усъмниха дали текстът не е лобистки, защото ще засегне доста дребен брой студенти, а Демократична България - дали няма да се окаже противоконституционен. От опозицията, в това число и от Има Такъв Народ, напуснаха съвещанието на комисията на 2 юни, по този метод приемането на текста, като от този момент до момента тя не успяваше да събере кворум.

На последното й съвещание, когато това въпреки всичко стана - на 30 юни, депутатите отхвърлиха предлагането на Тонев, което щеше да разреши програмата " Стамболов "  да може да се осъществя. След като то не бе признато, осъществяването й се проваля. Програмата предвиждаше в идващите 3 година 30 надарени български студенти да получат до 200 хиляди лева на година за образование във водещи задгранични университети, като след дипломирането си се върнат да работят у нас най-малко 3 година

 

Забавяне

Преди ден пред Би Ти Ви министър Денков съобщи, че от Има Такъв Народ са забавили приемането на измененията в закона за висшето обучение. Депутатът от ГЕРБ Красимир Вълчев изясни в профила си във фейсбук, че законопроектът е бил отлаган три пъти - три седмици, само че не поради опозицията, а точно поради него. " Беше отлаган от ръководителя на Комисията по образованието и науката - Ирена Анастасова, само че всички в комисията знаем, че това се правеше по искане на министъра и поради невъзможността му да събере поддръжка за противоречивите си оферти, импортирани сред първо и второ четене ", споделя той.

По думите му от опозицията са подкрепили на първо четене законопроекта, тъй като е неоспорим и нужен за системата. " Проблемът е, че по-късно сред първо и второ четене министърът направи две неприемливи оферти - едното, да принудим висшите учебни заведения да трансформират правилниците с нова методика за препоръка, обвързана с извънредно недомислените и противоречиви наукометрични индикатори, които МОН разгласява, и второто - да се финансира образование на български жители в задгранични частни университети при изискване че Конституцията не разрешава да финансираме даже българските частни висши учебни заведения. И в случай че министърът се отхвърли от първото предложение, поради острата отрицателна реакция от академичната общественост, то той се запъна за второто и точно това стана причина за забавянето на законопроекта ", показва Вълчев.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР