Идеята на финансовото министерство за автоматична актуализация на данъчните оценки

...
Идеята на финансовото министерство за автоматична актуализация на данъчните оценки
Коментари Харесай

Данъчните оценки на имотите няма да се актуализират автоматично

Идеята на финансовото министерство за автоматизирана актуализация на данъчните оценки на жилищата на всеки две години дефинитивно отпадна. Това неизбежно щеше да докара до по-високи налози върху недвижимите парцели. По думите на финансовия министър Асен Василев концепцията за текста е била на Националното съдружие на общините.

Темата обаче бе политизирана, изключително в изискванията на преди малко минали локални избори. България е известна с това, че съвсем всеки жител има парцел, което ни подрежда на челните места в света по този индикатор. По тази причина депутатите по този начин и не посмяха да създадат толкоз внезапна смяна – ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и „ ИТН “ дружно отхвърлиха въпросната актуализация.

Иначе концепцията бе данъчните оценки да се приближат до пазарните стойности на парцелите, защото те не са променяни повече от 10 години. Това прави налозите върху собствеността и прехвърлянето на парцел нереално ниски.
Увеличение на налозите: най-хубавото за жилищния пазар в България?
Депутатите отхвърлиха и друго предложение – общинските препоръки да дефинират диференцирани ставки на налог здания в едно обитаемо място, според от зоните и типа на парцела.

Бе признато при преустрояване или при смяна на предназначението на постройка или обект в нея, както и при смяна на други условия, които имат значение за установяване на налога, това да става единствено с съобщение до общината.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР