Идеята е да се въведа принципът замърсителят плаща Още по

...
Идеята е да се въведа принципът замърсителят плаща Още по
Коментари Харесай

Такса смет се променя от 2019 г.

Идеята е да се въведа правилото " замърсителят заплаща "

Още по тематиката
В България е най-ниската МРЗ в границите на Европейски Съюз, в Люксембург е най-високата - 1922.96 евро

Проектът на финансовото министерство предлага три разновидността на общините за по-справедливо пресмятане

Столична община приема бюджета си за 2017г., в който няма да видите нови политики или ограничения против огромните проблеми на града

Такса боклук да се дефинира на база количеството изхвърлени битови боклуци, вместо както е сега - съгласно данъчната оценка или балансовата стойност на парцела. Промяната да влезе в действие от 2019 година, се съгласиха синдикати, бизнес и държавно управление на последното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) в четвъртък.

Проектопромените са в Закона за локалните налози и такси, а вносител е Министерство на финансите. От там оферират три измерителя, на база на които общините да дефинират такса боклук: 1) изхвърлени специфични торби, 2) количество битов боклук за парцела, изчислено на база размер на контейнерите за боклук и периодичност на тяхното изпразване, или 3) броят на живеещите в избран парцел.

Промяната се чака да вдигне дължимото от жители и да понижи разноските на компаниите. В момента от бизнеса се събират 2/3 от сумите, въпреки те да създават едвам 30% от отпадъците.
Новият модел се приема както по гледище от Брюксел, по този начин и тъй като таксата би трябвало да е за осъществена услуга, а не да е втори заможен налог.

Такса боклук, n-ти опит

Последните промени в Закона за локалните налози и такси откриха поддръжка в лицето на синдикати и работодатели по време на тристранката, оповестява Българска телеграфна агенция. Принципът " замърсителят заплаща " е заложен в европейските наставления, а България е единствена измежду страните от Европейски Съюз, която дефинира таксите за битови боклуци съгласно цената на активите. Още през май Божидар Данев от БСК, които са най-силния покровител на смяната, отбелязва, че настоящият способ не способства за понижаване на отпадъците в страната и постанова увеличение на вложенията за депа.

Първоначално крайният период за въвеждане на измененията бе началото на 2021 година, само че в този момент обществените сътрудници са си стиснали ръцете това да стане с две години по-рано. Основната концепция на ограниченията е, че настоящият способ за пресмятане на такса боклук не прави връзка сред създавания отпадък и дължимата сума.

Минимална заплата със задна дата

Една от главните точки на това съвещание на тристранката беше да се разиска наново нарастване на минималната работна заплата в страната от началото на годината до 460 лева Макар мярката да е със задна дата, тя би трябвало да мине през Националния съвет за тристранно съдействие, защото постановлението бе анулирано от Върховния административен съд (ВАС) още напролет заради противоречие с формалната процедура, а точно - консултиране със обществените сътрудници.

Темата за минималното възнаграждение още веднъж разсъни остарелия спор сред синдикати и работодатели по какъв начин би трябвало да се дефинира то и какъв брой да е. В последна сметка решението остава за различен път. " Нямаме единно мнение във връзка с определянето на нов размер на минималната работна заплата ", съобщи вицепремиерът Валери Симеонов. Министерски съвет има право още веднъж да гласоподава плана за постановлението.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР