IBM представи първия си сървър с Power9 - Power System

...
IBM представи първия си сървър с Power9 - Power System
Коментари Харесай

IBM с претенции за лидерство в AI центровете за данни

IBM показа първия си сървър с Power9 - Power System AC922 по време на форума AI Summit в Ню Йорк. Компанията показва версия на Power9, настроена за Linux, с четирипосочен многонишков вид SMT4. Чиповете Power9 със SMT4 поддържат 24 ядра, само че вградените в сървъра AC922 разчитат на 22. Най-бързият Power9 в AC922 работи на 3.3GHz. С стартирането в употреба на първия си търговски сървър, основан на новите процесори, IBM прави следващата крачка в устрема си за водачество при центровете за данни, основани на изкуствен интелект (AI), и доставчиците на уеб услуги. Вградените в платформата чипове Power9 към момента не доближават оптималните скорости, които подсигурява линията Xeon Scalable Processor на Intel, само че оферират изключителна продуктивност, ориентирана към постигането на преимущество в машинното образование и ускорените приложения за бази данни.

 1

Сървърът AC922 с въздушно изстудяване модел 8335-GTG, който ще бъде пуснат в употреба в средата на декември, както и двата други модела (един с въздушно изстудяване и един с водно), които би трябвало да бъдат доставени през второто тримесечие на идната година, ще разчитат на по два чипа Power9 - за Red Hat и за Ubuntu Linux. През 2018 година IBM възнамерява да пусне сървъри с версия на Power9, която е настроена за AIX и System i, с осемпосочен многонишков SMT8 и PowerVM виртуализация.

Технологичният колос създава технологията Power от ново потомство от четири години и стартира да разкрива спецификациите ѝ предходната година. Историята на процесорите Power е преплетена с напъните на IBM за развиването на изкуствения разсъдък и добавя основаната на тази технология облачна услуга на компанията – Watson, която разчита на процесори Power7.

Серията Power9 е първата линия процесори, която поддържа редица нови входно-изходни технологии (I/O), в това число PCI-Express 4.0 и NVLink 2.0, както и OpenCAPI, интерфейсна архитектура за високочестотен AI, и ускорители на бази данни като ASIC и FPGA. Тези технологии разрешават на процесорите да работят с разнообразни копроцесори за натоварване, обвързвано с машинно образование, високопроизводителни и образни калкулации, както и високоефективна уеб услуга.

" Когато става дума за работно натоварване на AI, това е обвързвано най-вече с съществуването и обработката на данни - по какъв начин да ги получите, да ги изчислите, да ги преместите и да получите модел за машинно образование по допустимо най-бързия и правилен метод ", разяснява Стефани Чирас, вицепрезидент на IBM Power Systems.

PCIe 4 обезпечава пропусквателна дарба до 16 гигатрансфера в секунда - два пъти по-голяма от тази на PCIe 3, която употребява Intel. NVLink 2.0 пък разрешава метафоричен потенциал до 25Gbps за графичните процесори Nvidia. Според тестванията на аналитичната компания Kinetica базата данни работи 1,8 пъти по-бързо на Power9, в сравнение с Power8. IBM пък твърди, че Power9-базираният сървър AC922 е основан и за да показва подобренията в продуктивността на AI рамки като Chainer, TensorFlow и Caffe.

" Най-впечатляващото и отличителното нещо, обвързвано с Power9, са входно-изходните технологии (I/O). По създание те са като швейцарско ножче за ускоряване на машинното образование ", счита Патрик Мурхед, шеф на Moor Insights & Strategy.

“Процесорите Power9 се употребяват в системи, които не са на IBM. Гугъл и Rackspace да вземем за пример създават система, наречена Zaius, която употребява Power9 и OpenCAPI, като се чака тя да бъде налична за бизнеса през идната година”, разкрива още Мурхед. Суперкомпютрите на Министерството на енергетика на Съединени американски щати и тези в американските национални лаборатории Oak Ridge и Lawrence Livermore също разчитат на Power9.

Спецификации на Power System AC922

IBM Power System AC922 разполага с два модела с въздушно изстудяване, които оферират по два Power9 процесора с 16 до 20 ядра, работещи от 2.25GHz до 3.12GHz, допълнени с от два до четири графични процесора Nvidia V100. Версията с водно изстудяване, която се чака да излезе на пазара през второто тримесечие на 2018 година, ще предлага Power9 чипове с от 18 до 22 ядра, работещи от 2.55GHz до 3.3GHz, и още веднъж два или четири графични процесора Nvidia V100.

 2

Процесорът Power9 на AC922 се отличава с по-ниска тактова периодичност от тази на чиповете Platinum в процесора Xeon Processor Scalable Family на Intel, който работи до 3,6 GHz. Но до момента в който Xeon има до 28 ядра с 56 влакна, 22-ядреният Power9 на AC922 със SMT4 разчита на 88 влакна. По-високата плътност на нишките, която разрешава дейно потребление на ресурсите на процесора и усъвършенства продуктивността, дружно с I/O опциите за на Power9, дават обещание да дадaт нов подтик на машинното образование.

Всички модели на AC922 ще оферират 512KB личен L2 кеш на ядро и 10MB споделен L3 кеш на чифт ядра; 8 модула DIMM на процесор и от 8GB до 128GB 2666Mhz DDR4 DIMM. Новите сървъри на IBM разполагат с два врата USB 3.0 и два 16GB Ethernet порта; общо място за предпазване 7.68TB и четири слота PCIe Gen4. Системите са необятни 441,5 мм, високи 86 мм и с дълбочина 822 мм.

PowerAI принадлежности за Power9

Инструментите за машинно образование на платформата PowerAI на IBM ще бъдат налични за Power9 системите при започване на 2018 година. Една от опциите, които дава тази платформа, е разпределеното задълбочено образование (Distributed Deep Learning) - разпределение на дилемите за задълбочено образование на разнообразни физически сървъри.

До момента Intel има виртуален монопол в областта на сървърните чипове, с над 90% от пазара. Но с Power9, IBM си слага за цел да доближи най-малко 20% пазарен дял до 2020 година Това обаче няма да стане по никакъв начин елементарно, откакто през юли тази година Intel показа своята линия Xeon Scalable, а месец по-късно AMD пусна в употреба своята линия Epyc, която предлага конкурентна продуктивност.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР