И въпреки намеците във Фейсбук на президентския главен секретар Димитър

...
И въпреки намеците във Фейсбук на президентския главен секретар Димитър
Коментари Харесай

Българският политически пейзаж. Има ли разрив между Радев и Янев?

И макар намеците във Facebook на президентския основен секретар Димитър Стоянов, пък и макар изказванията на самия президент, не престават автоматизирано да придвижват своята електорална преданост от Радев към Янев. С течение на времето разграничаването сред двамата генерали ще става по-ясно и това ще топи евентуалния електорат на Янев, само че по-вероятно е той да остане над 4-те %.

Другата наклонност е увеличението на процентите за Копейкин (той в действителност си има име, само че считам, че това название му отива доста, а и го индивидуализира доста по-силно като политик от безличното „ Костадин Костадинов “). Доколкото той е отровен политически състезател, с който никой не желае да се коалира, теренът, превзет от „ Възраждане “, е изгорена земя. Макар и по напълно други аргументи по сходен метод наподобява и територията, населявана от Движение за права и свободи. Взети дружно, тези две партии отхапват към една пета от местата в един предстоящ парламент и обрисуват мъртва зона, която не може да бъде интегрирана в националната политическа територия. Големият въпрос е дали и докога ГЕРБ ще продължи да бъде изолиран и обединението с него ще бъде токсична. Чисто математически, изваждането на Б. Борисов от карантината може да се случи, когато сборът от процентите на Копейкин, Движение за права и свободи и ГЕРБ стигне 50 и коалиция, изключваща всички тези обединения, няма да бъде допустима. Но от политическата логичност следва, че този миг може да пристигна и по-скоро.

Засега главната спънка пред изваждането на Б. Борисов от фризера е фактът, че и тандемът Петков-Василев, и Слави Трифонов имат много бледа политическа еднаквост отвън ярката анти-ГЕРБ линия. Да разкриват злоупотребите на бойкоборисовото ръководство и да изчегъртват неговите фрагменти и управнически практики значително е raison d’etre за „ Продължаваме промяната “ и за Има Такъв Народ, тъй че най-малко към този момент те не могат да си разрешат намаляване на тона по отношение на ГЕРБ.

В момента всички политически обединения бягат по две писти. Едната се назовава „ печелене на гласоподаватели “, а другата – „ отваряне на благоприятни условия за присъединяване в бъдещо ръководство “. Това са две разнообразни задания и доста постоянно едната пречи на другата. Ако погледнем, да вземем за пример русофилското електорално пространство, там колкото по-радикален е даден политически бизнесмен, толкоз повече почитатели ще откри. Но точно радикалните позиции пък са факторът, който ще го изключи от бъдеща управническа коалиция, тъй като тя неизбежно ще клони към центъра. Затова Стефан Янев ще балансира сред мощните страсти на русофилите и нуждата да се нарежда като умерена мощ, пасваща във всякаква коалиция. Той няма да провежда митинги пред Народното събрание и няма да смъква украински флагове пред Столична община, а ще се стреми да влезе в нишата на солидния и рационален русофил. Където в това време се е намърдала Корнелия Нинова.

Засега фиксацията върху разграничителната линия „ за “ и „ срещу “ Русия наподобява доста мощна, само че войната в Украйна продължава дълго, с времето тази тематика ще се банализира и не е изключено на идващите парламентарни избори (особено в случай че са след края на тази година) ровът сред властта и опозицията да бъде изкопан на напълно друго място, или по-точно – на обичайните места, каквито са политиката на приходите, корупцията, инфлацията и така нататък Или пък пробният камък за позиционирането на политиците да стане приемането на еврото в България.

Пламен Димитров

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР