И в двата случая се появиха пукнатини, които предизвикват съмнения

...
И в двата случая се появиха пукнатини, които предизвикват съмнения
Коментари Харесай

Гешев е малък Путин, а не голям Фалконе. Какво се крие зад смешките с дронове и взрив?

И в двата случая се появиха пукнатини, които провокират подозрения по отношение на достоверността на изказванията. Експерти (не единствено коментиращи в мрежата) обявиха, че от досегашната обществено известна информация и фотоси от мястото на престъплението се постанова изводът, че гърмежът е бил по-скоро шумно предизвестие и може би – може би – за политическа приложимост.

 

Експерти обявиха, че е неуместно да се приказва за атентат против Путин, в случай, че дроновете са носели незначително количество взривно вещество (все повече се постанова мнението, че е било нищожно и във гърмежа против Гешев…) и са били ориентирани към купола на Големия Кремълски замък. Путин рядко посещава тази постройка, а за нощуване е неуместно даже да се приказва.

 

И излиза, че гърмежът до кортежа на Гешев, и украинските дронове „ изпратени да убият Путин “ се употребяват за втълпяване на боязън и комплициране измежду жителите – на Русия и България, - че някакви зли сили желаят да дестабилизират съответната страна. Разчита се също на интернационален отзив, който да припознае Путин и Гешев като жертви на зли сили. И надлежно да грейнат над главите им ореоли на мъченици, воюващи за справедливостта.

 

Не върша съпоставяне сред двамата – мащабите са разнообразни, само че пропагандата в информирането от формалните органи и отразяването в избрани медии се набива на очи.

 

И в Русия, и в Блгария проверяващите мълчат за значими детайлности, аргументирайки се със следствената загадка. Практиките в демократични страни обаче са обществото да бъде оптимално осведомено за сходни обстановки: А/ Защото случилото се визира цялото общество; Б/ Ако в действителност е посягане против държавността, всеки жител има право да знае; В/ Премълчаването на информация ускорява подозренията и слуховете, които трансформират публичното мнение, нерядко в неверна посока.

 

Но дали задачата не е тъкмо това? Практика от времената на тоталитарното ръководство в Русия и България е да се крият от жителите значими информации от събития, които касаят националната сигурност и сигурността. Ярък образец в това отношение е повредата в нуклеарната централа в Чернобил. Москва призна за нея чак, когато радиоактивния облак доближи скандинавски страни и те биха паника. Мълчанието стана причина доста руски жители да бъдат изумени от радиацията и да починат в течение на времето. За хиляди става дума.

 

Необясними са тайните, за какво Иван Гешев мълчи като партизанин на разпит, за какво прокуратурата не проверява Руски/Турски поток, за който Борисов наля към 3 милиарда и обслужи решението на Путин да се заобиколи транзитирането на газ през Украйна, с цел да може да разпореди нахлуването на съветската войска в самостоятелна страна.

 

Между „ атентатите “ против Путин и Гешев обаче имат и някои разлики. Логично е украинците, които се борят против съветския агресор, да желаят гибелта на владетеля на Кремъл. Случаят с въпросните дронове не е тъкмо подобен, само че откъм претекст путиновата агитация го докарва ненапълно.

 

В случая с гърмежа край Ковачевци обаче липсва претекст. Тези, които гешевските медии и шефове от следствието показват като заговорници против основния прокурор нямат нито аргументи, нито запас да поръчват сходна офанзива. Нямат и сходно мислене, в случай че позволите сходен извод. След 9 години Цветан Василев, а Васил Божков след 3 години да търсят възмездие против Гешев е смешно и неуместно. И на двамата от дълго време са повдигнати обвинявания, а тези по делото „ КТБ “ почват да се разпадат едно след друго – за какво им е да залагат гърмеж край пътя? При това да го вършат дни откакто самият обвинител №1 самичък ги е навързал в някакъв скрит план против него. Никой не е чак подобен глупак. Идиотите са другаде и сега виждаме и чуваме в кой кръг се подвизават…

Най-важен обаче е изводът от рисковите събития, провокирали комплициране и неразбиране измежду съветските и българските жители.

 

В Русия от ден на ден жители се афишират срещу войната против Украйна. Според някои източници става дума за към 30 милиона души. Това е голям проблем за Путин.

 

Общественото съмнение към Гешев и прокуратурата клони към дъното. Случаят с „ терористичния акт против държавността “ няма да го увеличи, в противен случай.

 

И още: Залогът и в единия, и в другия случай е властта. Нито Путин, нито Гешев и приятелят му Борисов ще се спрат пред нещо, с цел да продължат да са принадлежности на Господ и да държат в ръцете си лостовете за репресии, рекет и шантаж. Те по този начин разбират  ръководството – на институции и на цялата страна.

 

Докато сходни хора имат достъп до властта, ще е по този начин. Болните мозъци с власт в ръцете могат да отидат и по-далеч. Бъдете умни и нащрек.

 

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР