И това го разпространяват хора, които хабер си нямат къде

...
И това го разпространяват хора, които хабер си нямат къде
Коментари Харесай

Експертът Пламен Димитров: Реанимирана опашата лъжа за азербайджанския газ след срещите на Кирил Петков в Баку

И това го популяризират хора, които хабер си нямат къде и по какъв начин да ревизират данните за производството и износа на газ в Азербайджан. Пък и за какво ли да го вършат, като версията за препродаване на съветски газ звучи толкоз хубаво!

Каква е истината? Според най-авторитетната статистика, тази от годишния отчет на компанията Вербовъчна разработка, Азербайджан е създал 31,8 милиарда куб. м газ през 2021 година, а вътрешната консумация е била 12,7 милиарда куб. м. Разликата е 19,1 милиарда Според данните на Министерството на енергетиката в Баку износът през 2021 година е бил 18,9 милиарда куб. м. Вярно, от други изявления има и малко по-голямо число - 19,2 милиарда куб. м. Ако вземем него, салдото не излиза с 0,1 милиарда куб. м, това е половин % от целия експорт!

От юли 2021 година Азербайджан и Русия имат подписано съглашение за сезонна обмяна на природен газ за период от 2 години. Обмяна значи поток и в двете направления! При това става дума за незначителни размери за балансиране на системата. Дори и в последна сметка да се окаже, че Азербайджан е чист вносител на половин-един милиарда куб. м годишно, това напълно не значи, че този съветски газ се препродава в Европа. Не, той си остава за вътрешно ползване в Азербайджан.

До България лъжата за препродаването на съветски газ от Азербайджан евентуално е пристигнала от Москва. Виждам, че сходни подмятания е правил Алексей Гривач - чиновник на пропагандната адвокатска фирма на " Газпром ", наречена Фонд за национална енергийна сигурност.

И в случай че инцидентно за 2022 година се окаже, че сборът от вътрешното ползване и износа на Азербайджан е малко по-голям от личното произвеждане, да си знаете - от началото на тази година Баку купува по 1,5-2 милиарда куб. м годишно от Туркменистан посредством триъгълна суапова договорка, в която взе участие и Иран. " Газпром " здесь ни при чем!

Пламен Димитров, Българско геополитическо сдружение
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР