И тази сутрин пред много болници в страната медицински специалисти

...
И тази сутрин пред много болници в страната медицински специалисти
Коментари Харесай

Отново опашки от неваксинирани медици за тестове преди работа

И тази заран пред доста лечебни заведения в страната медицински експерти се подредиха на опашки за антигенни проби, с цел да могат да стигнат до работните си места. В някои лечебни заведения се наложи нощните смени да поемат работата на сътрудниците си, до момента в който излязат резултатите.

Още в 6 и половина сутринта пред " Пирогов " се изви опашка от медици и други чиновници на болничното заведение, които чакаха за бързи антигенни проби.

Заради тестванията някои от медиците в " Пирогов " закъсняха за работа. Втори ден нощната промяна се наложи да продължи дежурството си, изясни шефът на коронавирус отделението.

" Нощна промяна е един доктор, една сестра, един санитар. Поради липса на хора. Вчера сутринта едвам 3 документа сме получили за хората, които минаха тук, помните каква беше опашката. От нея 25 индивида са от моя екип ", добави доцент Петър Атанасов.

Според доц.Атанасов отделението работи на автопилот и би трябвало да се търси друго решение. По думите му множеството хора от екипа му са преболедували и имат дълготраен имунитет, сходно на множеството пациенти с коронавирус, които са лекувани тук.

" Над 3000 индивида съм наблюдавал от тези, които аз съм лекувал, като споделям аз, разбирайте моя екип. Нито един от тях не е още един ", сподели той.

В лечебните заведения в Пловдив към 50 на 100 от медицинския личен състав към този момент е имунизиран. Опашки от чакащи да се тестват, с цел да влязат на работните си места, през днешния ден нямаше.

" Сутрешните часове са по-натоварени от другите, само че когато ги разделим в обособени дни, защото хората дават смени и не всеки е на работа всеки ден, работата се разрежда, както виждате сега няма опашки. Направихме за тях безвъзмездни проби бързи, само че това не трябва да ги успокоява. Все отново в тяхна отбрана е да имат ваксина ", съобщи шефът на МБАЛ " Свети Мина " проф. Петър Петров.

Много от чиновниците в лечебните заведения обаче не считат да се имунизират.

" Не съм имунизиран и не искам да се имунизирам по принцип ", сподели Димитър Йорданов, който работи в болничното заведение.

От лечебните заведения в Пловдив вършат всичко допустимо тестванията за личния състав да останат безвъзмездни.

" И се надявам да устискаме финансово, в случай че не са имунизират нашите чиновници. На този напън да им осигуряваме безвъзмездни проби ", разяснява шефът на МБАЛ " Свети Мина ".

" Тестовете са безвъзмездни най-малко към този момент, уповавам се по-голяма част от личния състав да се имунизира и да приключим с този проблем. Около 50 % са имунизирани, по-голяма част от неимунизираните са преболедували и оттова идва забавянето във имунизацията ", изясни шефът на МБАЛ " Свети Панталеймон " проф. Константин Сапунджиев.

Във Варна работещите в АГ-болницата употребяват услугите на лицензираните лаборатории в града, като заплащат такса единствено за вземането на тестът. А в трите най-големи здравни заведения тестването е на място в отделения, с цел да няма опашки и закъснения.

По тематиката работиха: Стела Илиева и Деница Торньова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР