И тази година в последния уикенд на октомври - в

...
И тази година в последния уикенд на октомври - в
Коментари Харесай

Как ни се отразява смяната на времето

И тази година в последния уикенд на октомври - в нощта на събота (29 октомври) срещу неделя (30 октомври) ще преместим часовниците си с час, с цел да преминем към зимно часово време. Въпреки че това ни дава спомагателни 60 минути сън, смяната в действителност много съществено се отразява на вътрешните ни часовници – известни също като нашия циркаден темп.

Този асинхрон, който се случва два пъти годишно с биологичните ни часовници, е обвързван с нараснали опасности за здравето като меланхолия, затлъстяване, инфаркт, рак и даже автомобилни произшествия.
 Продължаваме промяната: Няма да се коалираме с ГЕРБ и Движение за права и свободи 2 окт 2022 | Повечето от партийните централи ще запазят безмълвие довечера в очакване на резултати, които да дадат по-сигурни...
През 1997 г.  (завеждащ катедра по неврология в UT Southwestern, един от водещите международни специалисти по биологични часовници) и екипът му откриха първия циркаден ген при бозайници, наименуван ген. Изследванията откриват, че мутиралите гени на CLOCK могат да причинят закъснение на циркадните функционалности, което от своя страна води до дисфункции в метаболитните, поведенческите и когнитивните качества.

Всяка клетка в тялото ни следи времето и измененията в ежедневните модели могат да провокират стрес в мозъка ни и да причинят отнемане от сън, дезориентация и загуба на паметта. Това също може да докара до усложнения с ученето, обществените взаимоотношения и цялостната когнитивна функционалност.

През 2016 година доктор Такахаши, в съдействие с лабораторията на, открива първите гени в мишки, които контролират съня. Тази научна разработка дава изясненост, че здравословният модел на сън би трябвало да включва дълги сектори от не-REM сън, когато мозъкът не сънува интензивно и не обработва мемоари.



Въпреки че към момента има доста неразучена територия в региона на циркадните ритми и медицината на съня, има от ден на ден доказателства, които допускат, че придвижването напред и обратно не е най-хубавият избор за 21. век.

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 година по искане на Франция. В България тази процедура е въведена през 1979 година Идеята за промяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. На процедура концепцията е приложена от немското държавно управление по време на Първата международна война като мярка за икономисване на гориво във военната конюнктура. Англия е втората страна, която първоначално вкарва лятно часово време през 1916 година Съединени американски щати последва образеца ѝ през 1918 година

„ Винаги е имало спор във връзка с лятното часово време “, споделя експерт по медицина на съня и шеф на отдел „ Медицина на съня “ в катедрата по неврология в Northwestern Medicine. „ Науката се разви през последното десетилетие, с цел да покаже, че преходът сред общоприетоо време и лятно време е обвързван с неподходящи последствия за здравето. Големият въпрос сега е дали би трябвало да бъде непрекъснато общоприетоо време или непрекъснато лятно време? “

Д-р Зи споделя за какво е за премахването на промяната на часовото време и прекосяването към целогодишно общоприетоо часово време, както и за какво тази разлика от единствено час час наподобява безвредна, само че може да аргументи безпорядък на тялото с дни и даже месеци.

Здравето на съня зависи от салдото сред два процеса. От една страна от хомеостазата на съня - желанието за сън, което се построява от момента, в който се разсъните до времето за лягане. И от циркадния темп - естествените 24-часови биологични цикли на тялото, в това число цикъла сън-бодърстване, който контролира времето на съня през нощта и събуждането денем.

" Вашият циркаден темп се дефинира от времето и количеството излагане на ярка светлина, което човек получава денем. Между март и ноември тялото ви е изложено на по-малко утринна и повече вечерна светлина, което може да наруши циркадния ви темп “, декларира доктор Зий.

Когато вътрешният ви часовник не е синхронизиран със слънчевия, можете да се чувствате изтощени заран и будни вечер. Нарушавайки циркадния си темп, вие нарушавате и хомеостазата си на съня. В резултат здравето на съня ви е заложено на карта, както и редица функционалности в тялото ви. „ Ако приемем непрекъснато общоприетоо време, нашите вътрешни часовници по-вероятно ще бъдат в синхрон с въртенето на Земята, сезонните промени и слънчевия часовник “, декларира доктор Зий.

Нарушаването на съня води и до заплаха за здравето. „ Знаем, че лишаването от сън е неприятно за вашето физическо и когнитивно здраве “, отбелязва още тя. Д-р Зий обяснява, че измененията в часовото време два пъти годишно основават краткосрочни здравословни проблеми – проблеми със съня, отмалялост и промени в кръвното налягане – които имат дълговременен резултат върху физиката и душeвността. Изследванията демонстрират директна връзка сред промяната на часовото време и последващите вероятни: меланхолия, занимателен метаболизъм, повишение на тежестта, главоболия. Тази смени се свързват и с повишен иск от развиване на избрани разстройства, от когнитивни и психологични проблеми до храносмилателни и сърдечни болести. През седмицата след прекосяването към зимно часово време проучванията демонстрират повишение на сърдечно-съдовите болести, регистрират се по-голям брой автопроизшествия, данните сочат и повишаване на броя на инсултите и храносмилателните проблеми.

Как да се предпазим?

Поддържане на режим на сън - стремете се да си осигурите от седем до девет часа сън всяка нощ.

Старайте се да се излагате оптимално на дневна светлина - повече естествена утринна светлина може да ви помогне да запазите циркадния си темп. По време на зимното часово време прекарвайте колкото можете повече време на открито.

Елиминирайте „ враговете ” на съня - избягвайте несъразмерни количества кофеин, алкохол и ограничете времето си пред екраните на мобилните устройства до два часа преди лягане.

Тренирайте, изключително сутрин - интензивността укрепва имунитет, контролира телесната ви температура и е измежду най-сигурните помощници за контролиране на вътрешния ви часовник.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР