И тази година ще се проведат традиционните нестинарски игри в

...
И тази година ще се проведат традиционните нестинарски игри в
Коментари Харесай

Традиционните нестинарски игри ще се проведат и тази година

И тази година ще се проведат обичайните нестинарски игри в чест на „ Св. св. Константин и Елена “ в село Българи, Община Царево. Те се провеждат в нощта против 4 юни, когато по остарял жанр се отбелязва Денят на светиите.

Програмата за празника стартира рано сутринта с тържествена литургия за освещаване на иконите в храм „ Константин и Елена “. Дълбока нематериалност се черпи от ритуала на нестинарите, сподели кметът на с. Българи Недка Лапчева.

„ Светецът Константин за село Българи се смята за покровител на фамилното благополучие, на целокупността на фамилията и хората си приготвят да посрещат светеца с доста вяра да им оказва помощ в живота. И нестинарско хоро когато заиграят е знак, че хората със крепко хванати ръце са доста пъти по мощни в сложните моменти и несъмнено доста по щастливи в споделената си наслада “, сподели Недка Лапчева.

В селото през днешния ден ще се проведат и национални битки, както и кулинарен базар, а нестинарските игри стартират в 21.30 ч. Очаква се празникът да бъде почетен и от представители на Народното събрание.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР