И тази година ще се проведат традиционните нестинарски игри в

...
И тази година ще се проведат традиционните нестинарски игри в
Коментари Харесай

традиционните нестинарски игри в чест на Св. св. Константин и Елена в с. Българи, Община Царево

И тази година ще се проведат обичайните нестинарски игри в чест на „ Св. св. Константин и Елена ” в с. Българи, Община Царево. Те се провеждат в нощта на 3-ти против 4-ти юни, когато по остарял жанр се отбелязва денят на светиите.

Програмата за празника стартира рано сутринта с тържествена литургия за освещаване на иконите в храм „ Константин и Елана “. Дълбока нематериалност се черпи от ритуала на нестинарите, сподели кмета на  с. Българи Недка Лапчева. „ светеца Константин за с. Българи се смята като покровител на фамилното благополучие, на целокупността на фамилията и хората си приготвят да посрещат светеца с доста вяра да им оказва помощ в живота и нестинарско хоро когато заиграят, признака, че хората с крепко  хванати за ръце са доста пъти по мощни в сложните моменти и несъмнено доста по щастливи в споделената си наслада. “

Днес в селото ще се проведат национални битки, както кулинарен базар, а нестинарските игри стартират в 21.30. Очаква се празника да бъде почетен и от представителите на националното заседание.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР