И тази година на Богоявление (Йордановден) Калофер се събуди под

...
И тази година на Богоявление (Йордановден) Калофер се събуди под
Коментари Харесай

Под изкуствен сняг и пред наблюдатели на ЮНЕСКО се изви тази година мъжкото хора в Калофер

И тази година на Богоявление (Йордановден) Калофер се разсъни под звука на тъпани и гайди. Днес, по традиция, мъжете на града играят хоро в ледените води на р. Тунджа.

Сутринта всичко стартира в 7 ч. от къщата на кмета. От там с тъпани и гайди стотици мъже минаха през града до брега на реката и навлязоха в ледените води. Поради неналичието на сняг тази година, беше обезпечен неестествен сняг, оповестява БТВ.



В града на Ботев мъжкото хоро е традиция, която се съблюдава от генерации. Всяка година на 6 януари, без значение какъв брой е студено, мъжете влизат във водите, пеят песента „ Залюбила е Василка " и играят, а попът хвърля кръста в реката. Вярва се, че в случай че китката здравец в ръцете му замръзне, годината ще е плодородна и щастлива.

Тук няма значение кой ще хване кръста, тъй като той незабавно се дава на най-младия участник в хорото. Тази година това беше момченце на няколко месеца.

Възрастните калоферци описват, че като излезеш от водата, се чувстваш нов човек. И никой не се разболява.

Ритуалът кандидатства за листата с нематериалните благосъстояния на ЮНЕСКО, по тази причина тази година, наред с многото туристи, в Калофер има и етнолози от организацията.

Тази година, за пръв път, има спомагателен обред - за по-малките момчета беше изработен спомагателен вир, с цел да могат и те да влязат в реката. Преди формалното мятане на кръста, свещеникът хвърли кръст и на тях.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР