И тази година беше спазена традицията и точно в 12

...
И тази година беше спазена традицията и точно в 12
Коментари Харесай

Денят на спасението: Почетоха паметта на медиците, загинали при спасяването на живот

И тази година беше спазена традицията и тъкмо в 12 часа в градинката пред ВМА с едноминутно безмълвие беше маркиран Денят на спасението, като беше почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, служители на реда, доброволци и жители, починали при спасяването на човешки живот. Пред Паметника на медицинските чинове до ВМА бяха поднесени венци и цветя.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, починали по време на работа, най-вече след осъществяване на тежки среднощни интервенции, произшествия с коли за спешна помощ, както и след заразяване заболяванията на свои пациенти, означават от Българския лекарски съюз.

След експлоадирането на пандемията от COVID-19 към черните описи бяха добавени имената на над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и водачи на кола за спешна помощ, които до последно помагаха на заболели от ковид, само че изгубиха борбата за личния си живот.

На събитието участва част от оперативното  управление и УС на БЛС, министрите на опазването на здравето и защитата, представители на Президентството, Министерството на вътрешните работи, кметът на Столична община и други.

Денят на спасението е основан през 2005 година по самодейност на доктор Тотко Найденов, основен редактор на в. „ Български доктор ”, с поддръжката на БЛС, ВМА, Министерство на здравеопазването, Български червен кръст и синдикатите, в чест и памет на 26-годишния доктор Стефан Черкезов, който на 15.08.1963 година избавя 47 души от горящ рейс и умира от тежките си изгаряния. Високо моралната му постъпка се трансформира в въплъщение на себеотрицанието в името на избавения човешки живот. За това на 15 август се отдава респект на паметта на младия доктор, както и героизма на всички - лекари, медицински експерти, пожарникари, спасители, доброволци, минни, водни, планински спасители и цивилни жители, починали без време, спасявайки живота на различен.

В знак на респект и благодарност към личността и делото на доктор Стефан Черкезов Българският лекарски съюз започва акция за набиране на средства за създаване на бюст-паметник на медика.

Бюст-паметникът на доктор Стефан Черкезов ще бъде поместен в новата постройка на Български лекарски съюз на ул. “Доспат ” 2 в столицата.

Снимка: БЛС
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР