И през следващата година земеделските стопани в Русенско няма да

...
И през следващата година земеделските стопани в Русенско няма да
Коментари Харесай

Земеделските площи в Русенско остават без защита срещу градушки и догодина

И през идната година земеделските стопани в Русенско няма да бъдат предпазени от градушки. Това стана ясно след срещата им с шефа на Изпълнителната организация " Борба с градушките " Ваньо Славеев. Това лято в района бяха унищожени над 55 000 декара земеделска продукция.

В Североизточна България градушките са поразили 140 000 декара с насаждения. Въпреки това на този стадий няма да бъде изпълнено главното искане на земеделците, а точно – създаване на площадка за противоградна отбрана на територията на Русенска област. Според проектите на организацията за битка с градушките, районът ще бъде предпазен едвам през 2019 година, а от финансови съображения е определен по-евтиният вид. Облаците ще бъдат разбивани от аероплан.
Инж. Ваньо Славеев – изпълнителен шеф на Изпълнителна организация " Борба с градушките ": Самолетният прийом за отбрана е по-евтин от ракетния и успеваемостта му не отстъпва кой знае какъв брой от ракетния. И на територия примерно цяла Добруджа, при която вероятността от твърди превалявания е дребна, Русе е едно малко изключение в тази ситуация, е безпредметно да се развива ракетния прийом. Икономически по-ефективно е самолетния.
Ще бъде подписано съглашение със прилежащите страни, където самолетите да навлизат до избрани километри, с цел да разрушават градоносните облаци. 13 милиона лв. са нужни, с цел да бъдат предпазени 90 на 100 от площите в страната. Тази година измежду най-засегнатите от градушките е община Сливо поле. Павел Спасов има градини с ябълки, кайсии, праскови и череши и продукцията му е изцяло унищожена.
Павел Спасов – аграрни производител: Загубите стопански обосновано водят към банкрут, тъй като една градушка, когато удари има двугодишни последици.
По думите на производителите, концепцията облаците да бъдат разбивани от аероплан не е добра и би трябвало да се намерения за незабавни ограничения за предварителна защита, с цел да не се повтори обстановката с унищожената годишна продукция от тази година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР