И през новата година на Йордановден в Харманли ще има

...
И през новата година на Йордановден в Харманли ще има
Коментари Харесай

Канят мераклии за мъжко хоро със 100 каба гайди в Харманли н...

И през новата година на Йордановден в Харманли ще има благотворително ледено хоро. Всеки, който желае да вземе присъединяване в тържествения обред за избавяне на Светия кръст, може да го съобщи в църквите „ Св. Иван Рилски “ и „ Св. Атанасий Велики “ или на тел: 0899984373 и 0886229000.

Литийното шествие на 6 януари 2022 година ще тръгне в 11.30 часа от постройката на Общината до Харманлийска река, където се играе леденото хоро в студените осветени води. Гости на празника ще бъдат камерен състав на „ 100 каба гайди “ със солистка Аглика Каменова, които ще огласят Харманли с неповторимите си осъществявания на българска национална музика.

Мъжкото хоро на Богоявление се трансформира в едно от най-очакваните и атрактивни събития в Харманли през последните години. Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве.

Хората споделят, че който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него простуда не го лови. За ковид не е ясно, само че в случай че във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората. В реката, с цел да играят мъжкото ледено хоро влизат, единствено мъже, които по традиция ще са облечени в национални носии.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР