И през 2022 г. Община Бургас финансира изцяло археологическите проучвания

...
И през 2022 г. Община Бургас финансира изцяло археологическите проучвания
Коментари Харесай

Стартира археологическият сезон за разкриване на тайните на „Акве калиде“

И през 2022 година Община Бургас финансира напълно археологическите изследвания на най-прочутия римски балнеолечебен център на Балканския полуостров – „ Акве калиде “, разположен на територията на кв. „ Ветрен “, оповестяват от Общината в града.

Миналата година работата беше съсредоточена в североизточния бранш и минаха през няколко стадия. Първите два от тях бяха обвързани със строителството на постройка № 3 (Археологически музей и баня – имитация на римска баня). При тези избавителни разкопки бяха открити два антични водопровода, оборудване за намерено течаща студена вода и няколко гроба, част от готския некропол.

Завършващ стадий е допроучването на североизточния аподитериум от ІV в. на ранновизантийската баня с напълно привършване на културните пластове в долните равнища, на които се открива пожар, обвързван с готските опустошения на римската баня. Масовата керамика е от ІІІ-ІV в., а монетният материал е от ръководството на Константин Велики и неговите наследници.

В обсега на изследванията бе и окончателното откриване на външното източно лице на Източния корпус на ранновизантийската баня с дължина над 14 м., добре непокътната височина тук-там до над 3 м., два антични керамични водопровода и контролна шахта.

През археологически сезон 2021 година беше намерено огромно количество монети – над четиристотин бр., от които още веднъж преобладаващи са тези от ІV в.; значителен брой от ХІІІ в.; средновековни печати от ХІ в.; и два надписа.

На 2 юни беше сложено началото на новия 15-ти археологически сезон в изследването на „ Акве калиде “, който ще продължи до юли. От актуалната 2022 година проучванията ще се насочат към вътрешността на римската и ранновизантийската баня. Идеята е да бъде проследена северната част по към този момент засечената през 2021 година северна стена на ранновизантийската баня.

Ще бъде изработен опит (доколкото е допустимо, заради съществуването на по-ранни връзки и смесени пластове) да се навлезе в запад-северозападните вътрешни бански пространства.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР