И пак видяхме трик, който Тръмп е прилагал като бизнесмен

...
И пак видяхме трик, който Тръмп е прилагал като бизнесмен
Коментари Харесай

Иранският хазарт на Тръмп – промяна на правилата в движение

И отново видяхме трик, който Тръмп е ползвал като предприемач и участник в телевизионното риалити: щом една игра не върви по неговите правила, той трансформира разпоредбите. А дали се съблюдават, дефинира отново той. Така и с Иран, установи Карстен декор Намен в коментар за Дойче веле.

Вирната брадичка, застрашително издадени напред солидни челюсти, пренебрежително присвити очи - в телевизионното си послание, отдадено на новата американска тактика за Иран, Доналд Тръмп показва неотстъпчивост и предимство. За следващ път той се показа като човек, който може да отбрани американците от всички несгоди в света. И самият той има вяра в това. Тъкмо по този метод го възприемат доста от последователите му, които го избраха точно поради това. Какво мислят останалите - по този начин или другояче не го интересува. America first. America alone.

Външнополитическото наследство на Обама в действителност действа

Още в предизборната си акция Доналд Тръмп дефинира като неточност нуклеарното съглашение с Иран, което неговият предходник Барак Обама реализира благодарение на европейците, руснаците и китайците. Тръмп назова тази договорка " най-лошия контракт в историята на Съединени американски щати ". Именно това нещо в този момент го преследва, и по-точно - той би трябвало да извърши обещанието си, че ще скапе тази договорка.

И въпреки всичко: към този момент най-малко той не предприе тази последна стъпка. Неговите най-важни външнополитически съветници - министърът на защитата Матис, външният министър Тилърсън и съветникът по сигурността Макмастър - категорично го бяха посъветвали да не прави това, тъй като без това съглашение нуклеарните упоритости на Иран въобще няма по какъв начин да бъдат следени.

Има и още нещо: Какво би станало, в случай че съглашението се приключи едностранно, въпреки че, обективно видяно, няма никаква причина за сходно нещо. Защото иранското държавно управление съблюдава отговорностите си по това съглашение - факт, който бе доказан от европейските съдружници, Международната организация за атомна сила (МААЕ) и даже от генералите на Тръмп.

Тръмп трансформира разпоредбите на играта

Явно за Тръмп е било извънредно неприятно непрекъснато да признава пред Конгреса и американския народ, че най-важното външнополитическо наследство на неговия предходник Обама в действителност действа добре. Затова президентът прибегна до един трик, който е ползвал доста пъти в предходния си живот на предприемач и звезда в риалити шоу: щом една игра не върви съгласно неговите стремежи, той просто измисля нови правила за играта.

За Тръмп към този момент няма да има значение дали Техеран съблюдава отговорностите си. Решаващо ще е това дали държанието на Иран дава отговор на " духа на съглашението ". А самият Тръмп ще дефинира дали Иран се държи както би трябвало.

Е, напълно ясно е, че не се държи: режимът на моллите в Техеран потиска личния си народ, заплашва Израел с заличаване и поддържа сирийския деспот Асад, както и ливанската формация Хизбула, само че и други милиции и терористични групировки в района. А това е отблъскващо и недопустимо.

Но не за това става въпрос в нуклеарното съглашение с Иран. То си слага за цел да предотврати една неконтролирана нуклеарна конкуренция в Близкия Изток - най-опасното спешно огнище в света. И съглашението фактически сподели резултат. Наистина, то не е идеално - то е просто един компромис - само че е добре, че го има.

Типичният Тръмп

Някои споделят: защо толкоз се шуми, та нали нуклеарната договорка въпреки всичко не е анулирана. Американският Конгрес ще има опция да оправи нещата. Но в реалност вредата към този момент е сторена.

Посланието е следното: споразуменията със Съединени американски щати не костват и хартията, на която са написани, тъй като сегашният американски президент може всеки миг да ги сложи под подозрение, и то без да предложи някаква реалистична опция.

А това, че той трансферира на Конгреса отговорността за намирането на решение на казуса, демонстрира какъв брой безконтролен в реалност е този човек. Това е типичният жанр на Тръмп: да прави високопарни изказвания, от които той самият се опиянява в опит да впечатли и последователите си. А за детайлите - в случай че обичат да се погрижат другите.

Всички, които при започване на неговия мандат може би са се надявали, че президентът ще израсне до висотата на своя пост и ще стартира рационално и отговорно да се отнася към страната си и към света, са безпределно разочаровани. Безкрайно тъжно! /dw.com
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР