И най-малкото село у нас може да има безплатен безжичен

...
И най-малкото село у нас може да има безплатен безжичен
Коментари Харесай

Безплатен безжичен интернет и в най-малкото село, плаща ЕС

И най-малкото село у нас може да има безвъзмезден безжичен интернет. За задачата обаче кметството би трябвало да изготви план и да кандидатства за финансирането му. Парите ще дойдат от Европейски Съюз по специфична стратегия, ориентирана точно към разпространяването на интернет. Срокът за действителното кандидатстване е 15 май т.г., заяви Мария Габриел, като сега може единствено да осъществят регистрация на уеб страницата, съобщи БГНЕС.

Европейската самодейността WiFi4EU към този момент стартира, като в границите на нея ще бъдат финансирани планове за безвъзмезден безжичен интернет на публични места, като плануваният бюджет за самодейността в интервала до 2019 година възлиза на 120 млн. евро. В състезанието могат да вземат участие общини, които желаят да обезпечат на своите жители и посетители достъп до безвъзмезден безжичен интернет с висока скорост на обществени места като гари, лечебни заведения, библиотеки и други Общините ще преценят кои места да употребяват за такава съгласуваност, с цел да получат по-голяма видимост и вероятност за развиване, съобщи Габриел. Като разноските за оборудването и инсталирането ще се поемат от Европейска комисия след утвърждение на съответното обитаемо място.

Програмата WiFi4EU ще предлага ваучери на стойност 15 000 евро единствено за една точка на общини, които решат да изградят безжични точки за достъп на публични места. Кметствата имат право да употребяват ваучерите за покупка и инсталиране на WiFi съоръжение, само че разноските за поддръжка на самата мрежа ще се поемат от самата община. Всяка такава може да кандидатства, до момента в който не бъде селекционирана. Като първите 1000 ще се селекционират посредством логаритъм, а Комисията, посредством собствен механизъм, ще ревизира достоверността на подадените данни.

Между 24 и 36 месеца е времето, с което ще разполагат общините за реализирането на такава интернет точка. Интернетът би трябвало да бъде употребен умно. Чрез този план общините би трябвало да го употребяват за просветителни цели, само че и най-много в интерес на обществото. България е построила добра инфраструктура за широколентов интернет, като скорост сме на едно положително равнище, само че като покритие има какво още да се желае.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР